fbpx

Periodieke gift: slim schenken aan goede doelen

doneren gift

Doneren kan op allerlei manieren. Via een QR-code op collectebussen is het niet alleen veilig, maar ook coronaproof. Een periodieke gift regelen is ook slim. Gulle gevers krijgen bijna de helft terug via de fiscus.

doneren gift

‘Met een periodieke gift kan men méér schenken zonder dat het meer kost’

1. Via de QR-code op de collectebus

De coronamaatregelen maken collecteren lastig. Niet alleen voor collectanten die langs de deuren gaan, maar ook voor de bewoners achter die deuren. Gelukkig zijn veel collectebussen de laatste jaren voorzien van een QR-code, waarmee digitaal kan worden betaald. Dat is extra handig in coronatijd. “Donateurs hoeven alleen hun eigen telefoon aan te raken”, zegt Marjolein Blank van de Dierenbescherming. “Op armlengte afstand kan daarmee de QR-code op een collectebus worden gescand. Die leidt naar de beveiligde omgeving van Tikkie of een andere mobiele bankapp. Daar kiest men zelf een bedrag.” Zo is doneren coronaproof en veilig. Gegevens van de schenker worden niet geregistreerd en zijn niet te koppelen, maar er komt wél een betalingsbewijs op het bankafschrift. 

2. Automatisch afschrijven 

“Mensen die minimaal 10 euro overmaken naar CliniClowns, ontvangen ons donateursmagazine”, vertelt Chantal de Bly van CliniClowns. “Daarin is te lezen hoe het geld wordt besteed. Soms besluiten donateurs dan om automatisch een bedrag over te maken, bijvoorbeeld maandelijks.” Het is hoe dan ook handig als donaties in bankoverzichten terug te vinden zijn. Dat maakt het bijvoorbeeld gemakkelijk om te berekenen hoeveel men in totaal gedurende een paar jaar overmaakt aan goede doelen. Dergelijke giften net wat anders spreiden of regelen, kan belastingvoordeel opleveren. Mits het goede doel een zogenoemde ANBI-status heeft: bijdraagt aan het algemeen nut.

3. Overboekingen slim bundelen 

Giften zijn fiscaal aftrekbaar als men in één jaar meer schenkt dan 1 procent van het jaarinkomen. Wie 300 euro overmaakt in 2021, kan bij een jaarinkomen van 30.000 euro dus niets aftrekken. Door bijvoorbeeld het totaalbedrag voor drie jaar in één jaar over te maken, vormt die 300 euro slechts een keer een drempel, anders elk jaar opnieuw. Bij een donatie van 900 euro kan 600 euro worden opgevoerd als aftrekpost. Een beetje spreiden blijft mogelijk: maak bijvoorbeeld nu 450 euro over en eind december nogmaals dat bedrag.

4. Periodieke giften zijn voor 100 procent aftrekbaar 

Gewone giften aftrekbaar maken, valt niet mee. Dat is het leuke van periodieke schenkingen: die zijn aftrekbaar van de eerste tot en met de laatste eurocent. Volgens Marjolein Blank kunnen donateurs zo bijna de helft van een gift terugkrijgen. “Ongeacht de hoogte van het geschonken bedrag.” Denk er wel aan dat zo’n gift moet worden vastgelegd in een overeenkomst. Daarin staat dat de schenker gedurende een periode van (minstens) vijf jaar elk jaar een vast bedrag gaat schenken aan het gekozen goede doel. Een handige rekenhulp om te berekenen welk bedrag men zo bespaart, is te vinden op www.anbi.nl/calculator

5. Extra schenken dankzij belastingvoordeel 

Anne-Marie Blomesath van Alzheimer Nederland wijst op een bijkomend voordeel van een periodieke schenking voor het goede doel. “Sommige donateurs kiezen ervoor om ook het fiscale voordeel ten goede te laten komen aan het goede doel.” Men schenkt dan meer. “Zo kan iemand met dezelfde gift nog meer goeds doen voor een organisatie”, bevestigt Marjolein Blank.

Een periodieke gift regelen

Een periodieke gift is een overeenkomst met een goed doel en de Belastingdienst. Veel goede doelen noemen het ‘periodieke schenking’. Bij de meeste goede doelen kunt u de overeenkomst op de website invullen. Het kan ook via de website van de Belastingdienst, maar dan is het omslachtiger. Het formulier is te vinden onder ‘Overeenkomst periodieke gift in geld’. Print het, vul uw gegevens in en onderteken zowel het deel voor de schenker als dat voor het goede doel. Stuur beide exemplaren naar de organisatie. Die vult haar deel in en stuurt uw deel terug. Goed bewaren, want de fiscus kan ernaar vragen.

Een handige rekenhulp om zien wat men bespaart, is te vinden op www.anbi.nl/calculator

Tekst: Maria Aarts