fbpx

Persconferentie: wat kunnen we verwachten vanavond?

Er staat weer een gloednieuwe persconferentie op ons te wachten. Ga jij ook kijken? Het lijkt bíjna op een spannende serie die we volgen met z’n allen. Maar nee, bingewatchen gaat ons dan weer te ver. We kunnen wel stellen dat Nederland coronamoe is. Toch zullen we nog even moeten volhouden. Welk perspectief gaat Rutte ons vanavond geven?

Lees ook:
Wat vind jij van een avondklok?

Persconferentie vanavond

Gas terug

Het OMT draait op volle toeren. Na een aantal verhitte discussies in Den Haag erkent een meerderheid van de OMT-leden dat door maatschappelijke afwegingen er toch ‘dringend ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling’. De nevenschade loopt anders te veel op. Dit betekent dat het kabinet gas terug zal nemen met de huidige maatregelen.

En de Britse mutant dan?

Bij de andere OMT-leden blijft de angst voor de Britse mutant en de kans  een derde golf overheersen: zij achten de risico’s te groot om positief te adviseren over een versoeping zoals het heropenen van de scholen. Zij zouden de situatie liefst eerst nog een aantal weken willen volgen, onder voortzetting van de huidige maatregelen.

“We snappen dat iedereen in Nederland ongelofelijk snakt naar perspectief”, aldus Rutte.

Routekaart voor een beetje perspectief

Rutte roept een soort routekaart in het leven, waarin duidelijk wordt wat er wanneer weer mogelijk is. De volgorde zou nu zijn: eerst de basisscholen open, dan de detailhandel iets meer, de avondklok weg, dan de middelbare scholen heropenen en daarna de contactberoepen weer toestaan te werken. Wel blijft de demissionair premier herhalen dat we per keer nog steeds moeten overleggen wat verstandig is. Met elkaar, als politiek, en met de epidemiologen.

Lees ook:
Wat vind jij van een avondklok?