fbpx

Q&A: Hoe kom ik uit een sombere periode?

sombere periode

L. van Loon-De Breij vraagt: Hoe kom ik uit een sombere periode? Ouderenpsycholoog en theatermaker Sarah Blom geeft antwoord.

Hoe kom ik uit een sombere periode?

“Hoe vaker u afdaalt in de put van emotie, hoe minder diep die wordt. Erover praten of schrijven helpt echt, dat zorgt voor emotionele verwerking. Soms is het ook goed om specifieke piekermomenten op de dag in te lassen: kies vijf minuten uit waarin u mag piekeren. Doe het ook alleen dan, verder niet meer. Plan zo’n moment bijvoorbeeld drie keer per dag in en schrijf dan uw gedachten op. Deze structuur zorgt ervoor dat u meer grip krijgt op uw emoties en u zich minder overspoeld voelt. Wat niet helpt: in bed blijven liggen of de snoeppot leeg eten. Dan voelt u zich alleen maar waardelozer, omdat u heeft gefaald. Iets positiefs doen is beter. Verwacht niet dat u zich na één keer iets leuks doen gelijk beter voelt, want dat is vaak niet zo. Geef het de tijd en wees intussen dankbaar voor elke activiteit die u heeft ondernomen.”

Sarah Blom, ouderenpsycholoog en theatermaker.

Sarah Blom Credits foto Merlijn Doomernik
Afbeelding: Ⓒ Foto: Merlijn Doomernik

Heeft u ook een vraag op het gebied van psyche, gezondheid, geld, computers of huis en tuin? Onze experts zitten klaar. Mail naar redactie@blijtijds.nl.

Tekst: Lieneke van der Fluit