fbpx

Q&A: Hoe krijgen vegetariërs genoeg voedingsstoffen binnen?

vegetarier qa

Mevr. De Groot-Lammers vraagt: Ik wil vegetarisch eten, maar hoe zorg ik ervoor dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg? Huisarts Tamara de Weijer geeft antwoord.

Lees ook:
Q&A: Hoe kun je een valse e-mail herkennen?

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt?

“Het is sowieso een goed idee voor uw gezondheid om wat minder dierlijke producten te eten. Vooral in bewerkt vlees zitten vaak veel toevoegingen die niet goed zijn voor de gezondheid. Als u besluit helemaal geen vlees of dierlijke producten meer te eten, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u voldoende ijzer binnenkrijgt. Dat zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla. Het is slim om tijdens of na de maaltijd wat fruit te eten, want daar zit vitamine C in, dat ervoor zorgt dat u ijzer beter opneemt. Vitamine C zit ook in bijvoorbeeld spruitjes, peultjes en paprika. Naast ijzer is vitamine B12 iets waar u op moet letten als u geen vlees meer eet. Die is belangrijk voor een goede zenuwgeleiding. Behalve in vlees en vis zit vitamine B12 in yoghurt, kwark, kaas en eieren. Mocht u dat niet of heel weinig eten, dan raad ik aan vitamine B12-pillen te slikken.”

Huisarts Tamara de Weijer

Kijk voor meer informatie op www.doktertamara.nl

vegetarisch voedingsstoffen

Heeft u ook een vraag op het gebied van psyche, geld, computers, gezondheid of huis en tuin? Onze experts zitten klaar. Mail naar redactie@blijtijds.nl

Tekst: Lieneke van der Fluit