fbpx

Q&A: Hoe onthoud ik mijn wachtwoorden?

veilige wachtwoorden

Mevr. Lensink uit Terneuzen vraagt: Hoe onthoud ik mijn wachtwoorden en hoe zorg ik ervoor dat ze veilig zijn? Hanna Lakerveld van SeniorWeb geeft antwoord.

Lees ook:
Contact houden met computerhulp Seniorweb

Hoe onthoud je mijn wachtwoorden?

“Een goed en veilig wachtwoord is lang en ingewikkeld. Het bevat een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens die moeilijk te hacken is. Een lang en ingewikkeld wachtwoord is echter ook moeilijk te onthouden. Een wachtwoordschema gebruiken kan daarbij helpen. Dat schema is opgebouwd volgens een bepaalde volgorde en is voor al uw accounts te gebruiken. Op een vaste plek laat u bijvoorbeeld (een gedeelte van) de naam van de website of iets anders kenmerkends terugkomen. Een voorbeeld van zo’n schema is: [Leesteken][Geboortejaar][Naam van de website/of een gedeelte in kleine letters][Postcode][Leesteken][Huisnummer]. Als u dit schema vertaalt naar het wachtwoord van de SeniorWeb-website, krijgt u bijvoorbeeld het volgende wachtwoord: !1956seniorweb3500AX$8. U kunt een schema bedenken dat voor uzelf makkelijk te onthouden is. Voor uw wachtwoorden hoeft u dan alleen het schema en het specifieke element per website te onthouden.”

Hanna Lakerveld van SeniorWeb

Ga voor meer informatie over het veilig gebruiken van wachtwoorden naar seniorweb.nl

Heeft u ook een vraag op het gebied van psyche, gezondheid, geld, computers of huis en tuin? Onze experts zitten klaar. Mail naar redactie@blijtijds.nl. 

Tekst: Lieneke van der Fluit