fbpx

Q&A: Wat is het voordeel van zelfkatheriseren?

Mevrouw Van Den Broek uit Roermond vraagt: ‘Ik heb MS en mij is aangeraden te gaan zelfkatheriseren. Wat zijn hier de voordelen van?’ Dr. Jakko Nieuwenhuijzen, uroloog in het Amsterdam UMC, geeft antwoord.

Lees ook:
Incontinentie? Zo kun je er mee omgaan

Zelfkatheriseren

“Zelfkatheterisatie is een manier om de blaas op een goede manier compleet leeg te krijgen. De blaas heeft twee functies: ten eerste moet urine goed opgeslagen kunnen worden zonder lekkage (‘opslagfase’), ten tweede wilt u de blaas legen op een moment dat het u goed uitkomt, normaal gesproken door te plassen (‘plasfase’). Bij MS kan of beide van deze functies zijn aangedaan. Zelfkatheterisatie helpt als alternatief voor het uitplassen. Door de blaas helemaal leeg te maken zal de plasfrequentie lager worden en u kunt katheterisatie toepassen wanneer dat uitkomt in plaats van afhankelijk te zijn van het moment van aandrang. Daarmee kan uw kwaliteit van leven ook juist vooruitgaan! Soms hebben MS-patiënten het gevoel dat zij weer een fase verder zijn in hun ziekte als zij eenmaal gaan katheteriseren. Niemand vindt het leuk om te katheteriseren, maar probeer het eens en kijk wat de positieve effecten kunnen zijn. Het blijft belangrijk dat blaas- en plasproblemen niet in de taboesfeer blijven hangen, maar praat erover met uw behandelaar want er kan vaak meer dan u denkt!”

Dr. Jakko Nieuwenhuijzen, uroloog in het Amsterdam UMC.

Heeft u ook een vraag op het gebied van psyche, gezondheid, geld, computers of huis en tuin? Onze experts zitten klaar. Mail naar redactie@blijtijds.nl

Tekst: Lieneke van der Fluit