fbpx

Tijd voor een échte barbecue: 3 bijzondere recepten

julius barbecue

Op de gemiddelde Nederlandse barbecue zul je drumsticks, saté, worstjes en hamburgers vinden. Niet als Julius Heijnen van Caesars’ BBQ achter zijn big smoker staat! De grillexpert deelt zijn favorieten en de nieuwste trends op barbecuegebied.

Lees ook:
Zo slaagt je barbecue wél: kies je kooltjes

3 bijzondere barbecue recepten

Afbeelding: Ⓒ Caesars’ BBQ

Texas style brisket

Brisket is een echte Texaanse delicatesse die je in deze Amerikaanse staat op iedere barbecue voorbij ziet komen. Het malse vlees komt van de borst van de rund en is verkrijgbaar bij speciaalslagers. Voor het bereiden trim je de brisket zodat het merendeel van het vet is verwijderd. Wrijf de brisket in met je zelfgemaakte rub. Tip: gebruik een beetje mosterd zodat de rub goed op de brisket blijft liggen. Laat 5 à 10 minuten intrekken. 

Bereidingswijze:

Zet ondertussen de barbeque aan en zorg dat de interne temperatuur tussen de 105 en 120 graden Celsius is en houd deze 20 min. constant. Leg de gemarineerde brisket op de barbecue. Zorg ervoor dat de hitte niet direct op het vlees terecht komt; als je geen plate setter hebt, kun je dit doen door aan één kant van je barbecue kolen te leggen zodat je boven het lege gedeelte de brisket kan leggen. Het perfect bereiden van de brisket duurt tussen de 5,5 en 6 uur. Probeer deze gehele tijd de temperatuur van tussen de 105 en 120 te behouden. Als je een kernthermometer hebt zorg je dat de kerntemperatuur tussen de 90 en 96 is. Zodra de brisket op temperatuur is en zijn tijd heeft bereikt, haal je de brisket van de grill en laat je deze 10 minuten rusten. Snijd de brisket dwars op de vleeslijn in dunne plakken. Tip: serveer met brisket sauce

Benodigdheden:

  • (appel) rookhout
  • 1/2 cup brisket rub
  • 3 kilo brisket
  • brisket saus
  • kernthermometer (niet per se nodig)

Brisket Rub:

  • 1/3 cup licht bruine zuiker
  • 2,5 el (kosher) zout
  • 2,5 el kruidenzout
  • 4 tl knoflookpoeder
  • optioneel voor liefhebbers van pittig: 4 tl chillipoeder
  • 2 tl gemalen zwarte peper
  • 2 tl vlees rub (recept hieronder)
  • ¾ theelepel komijnzaad

Brisket saus:

  • 1 ½ cup appel azijn
  • 1 cup ketchup
  • ½ cup lichte bruine suiker
  • ¼ cup worcestershire saus
  • 2 el ongezouten boter
  • 1 tl zout
  • 1 ½ tl uien poeder
  • 1 ½ tl fijngeperste knoflook
  • 1 ½ tl komijnzaad
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl cayennepeper
barbecue julius

Zuid-Texaanse kaasdip Raja con Queso

Bij Caesars’ BBQ draait een geslaagde barbecue niet alleen om het vlees maar ook om de hele lifestyle; de locatie, het bij elkaar komen met vrienden én de bijgerechten zoals de dips. Zijn favoriet is de kaasdip ‘Raja con Queso’, een heerlijke dip om de echte Tex-Mex (mix van Texaans en Mexicaans) stijl tijdens de barbecue te proeven.  

Benodigdheden:

  • Halve kilo groene pepers
  • 1 cup kleine gesneden witte ui
  • 1 knoflook teentje geperst
  • Vleugeltje zout
  • 2 el (mais) olie 
  • ¾ cup melk
  • 1 el maizena
  • 1 bakje creme frech
  • Zout en peper
  • 200 gram (Tex-Mex) geraspte kaas
  • 100 gram witte kaas
  • Tortilla chips

Bereidingswijze:

Verwarm de oven en wikkel de pepers in aluminiumfolie, bak deze op 180 graden 12 minuten in de oven. Doe de pepers vervolgens in een afgesloten zak in de vriezer voor 10 à 15 minuten. Pel de pepers, verwijder de zaden en snijd in reepjes. Fruit de ui 10 minuten in een pannetje met knoflook en zout. Doe hierna de peper reepjes erbij en roer door. Hierna neem je de melk en maïzena en roer je het tot een gladde substantie, daarna breng je deze mix aan het koken. Voeg dan de gefruite ui en de geraspte kaas, witte kaas en crème fraîche erbij. Blijf roeren tot het een romige mix wordt, daarna is de dip klaar om te serveren met heerlijke tortilla chips.

Beer Can Chicken 

Koop een hele kip en plaats in het ‘gat’ onderaan de kip een bierblik. Zet het geheel op de barbecue. Op deze manier gaart de kip van binnen en de smaak van het bier borrelt eruit en komt in de kip te zitten.

Benodigdheden:

  • 1 hele kip
  • BBQ kip kruiden
  • 1 blik bier (halve liter)
  • Rookhout maple
  • Extra benodigdheden:
  • Kernthermometer

Benodigdheden:

Zorg dat de temperatuur van je barbecue op 180 graden Celsius staat. Werk weer met een plate setter; en anders op de manier zoals in recept 1 aangegeven. Verspreid de rub over de kip. Maak het gaatje onderin de kip voorzichtig groter, open het blik bier en schenk ongeveer de helft van het bier eruit. Schuif de kip nu over het bier heen en voeg dan het rookhoutje toe. Zet de kop midden op de barbecue met de borst richting de kant waar de minste kolen liggen. Laat de kip nu één uur garen. Controleer af en toe met de kernthermometer. Als de borst van de kip een temperatuur van 77 heeft en de dijen een temperatuur van 83, kan de kip van de barbecue af. Laat deze dan 10 minuten rusten.

Smullen maar!

Lees ook:
Zo maak je de barbecue schoon