fbpx

10 tips om slimmer boodschappen te doen

Je trekt de koelkast open en weet het eigenlijk al: het is weer tijd om boodschappen te doen. Voor veel mensen niet echt een uitje te noemen. Volle supermarken, grote onhandige karren en mondmaskerstress. Door al die drukte vergeet je nog de helft mee te nemen of kom je thuis met spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar gelukkig zijn er genoeg tips om het nét even wat makkelijker te maken voor je.

Lees ook:
6 budgettips om geld te besparen

Zo doe je slim boodschappen

1. Maak een lijstje

Dit zal je helpen om alleen te halen wat je echt nodig hebt. Ook zorgt het ervoor dat je niets vergeet.  Niets vervelender dan thuiskomen en beseffen dat je net dat ene ingrediënt voor vanavond bent vergeten. 

2. Bekijk de aanbiedingen

Bekijk op voorhand de aanbiedingen van de week bij diverse supermarkten. Gedurende het jaar hebben supermarkten weken vol flinke aanbiedingen zoals de Hamsterweken van Albert Heijn of andere 1+1 aanbiedingen. Ideaal voor je portemonnee! 

3. Winkel slim

In navolging van het vorige punt, blijf wel slim winkelen. Moet je kilometers omrijden en naar vier winkels door de aanbiedingen? Dan ben je waarschijnlijk langer bezig en duurder uit door de benzine die je kwijt bent door de afstand. 

4. Ga niet met honger winkelen

Als je met honger gaat winkelen is de kans erg groot dat er allerlei (lekkere en ongezonde) producten, die je niet van plan was om te kopen, in je mandje of kar terechtkomen. Zorg voor een goedgevulde maag en ga direct na het eten op pad. Ook ideaal voor die after dinner dip!

5. Pin het bedrag of gebruik een zelfscanner

Geef je snel teveel geld uit als je eenmaal in de supermarkt bent? Het kan helpen om het bedrag wat je maximaal uit wilt geven even te pinnen. Of nog slimmer, pak een zelfscanner. Hier zie je direct wat je al in je mandje hebt liggen en wat het in totaal kost.

6. Ga op een rustig moment naar de supermarkt

Boodschappen doen vereist wat concentratie, zodra het erg druk is in de winkel zal dit een stuk lastiger gaan. Ga daarom bij voorkeur ’s ochtends vroeg naar de supermarkt. Bovendien is de voorraad dan net aangevuld en heb je nog alle keuze. Hoef je ook niet met een zielige bloemkool of broccoli thuis te komen. 

7. Bekijk je voorraad voordat je weggaat

Een kijkje in de voorraadkast of koelkast kan nooit kwaad. Wat heb je allemaal nog liggen en wat moet er aangevuld worden? Dan sta je ook niet twijfelen in de supermarkt of je nog yoghurt moet meenemen.

8. Sla groot in

Is het wasmiddel in de aanbieding? Krijg je bij een pak keukenrollen het tweede pak gratis? Altijd doen! Producten zonder houdbaarheid zijn ideaal om als bulk in te slaan. Ook bepaalde producten zoals vis in blik, frisdrank en zoutjes hebben vaak een lange houdbaarheid. Ideaal voor dat feestje volgende maand! 

9. Let altijd op de THT-datum

Soms gebeurt het dat er een product in het schap staat wat eigenlijk niet meer verkocht mag worden. Of dat het nog maar één dag houdbaar is. Bekijk daarom altijd even de houdbaarheidsdatum. Zo kom je thuis niet voor verrassingen te staan.

10.    Probeer weekboodschappen te doen

Tot slot, probeer maar 1 keer per week naar de supermarkt te gaan. Ook fijn voor jezelf, zo houd je veel meer tijd over voor andere dingen. Maar ook is het gewoon beter voor je portemonnee. Vaak geef je toch meer geld uit tijdens die korte bezoekjes aan de supermarkt.

Lees ook:
6 budgettips om geld te besparen