fbpx

Tweedehands kleding kopen heet nu: vintage shoppen

vintage shoppen

Weet je het nog, uit je hippietijd? Op een markt of in zo’n klein obscuur winkeltje goedkoop een Afghaanse bontjas, een oud katoenen nachthemd of een authentiek herenvest op de kop tikken? Tegenwoordig heet dat vintage shoppen. Maar het is nog even leuk als toen!

Lees ook:
Je boodschappen online bestellen, wel of niet doen?

5 tips voor vintage shoppen

Gedragen kleding die je voor een habbekrats kon kopen. Wel zelf wassen, én vaak nog even repareren of op maat maken. Erg veel keus was er niet in die dagen en over de kwaliteit mocht je niet klagen; het was nou eenmaal (af)gedragen. Maar de tijden zijn veranderd: tegenwoordig heet het vintage shoppen en er is enorm veel keus. Met een beetje mazzel scoor je een complete designer outfit voor een zacht prijsje.

vintage shoppen kleding

1. Eerst even googelen

Waar ga je dat doen? In elk geval niet in een peperdure vintage boutique, daar kun je koopjes wel vergeten. Kijk eens op Google waar er bij jou in de buurt – of een deurtje verder – bijvoorbeeld een kringloopwinkel, leuke zaakjes, een kledingmarkt, een (ruil)beurs of een evenement te vinden is. En kijk er de kleine advertenties in de lokale krant of de stadsgids op na. Let vooral ook op garage sales! Adresjes gevonden? Neem er een kijkje en neem vooral de tijd, want nu begint je zoektocht pas echt.

2. Ga gerust graaien

Laat je niet afschrikken door grote bakken met van alles en nog wat. Graai er gerust in rond, vis er wat uit, houd het apart. Terugleggen kan altijd nog. Kijk goed rond, ook in hoekjes en achterafrekjes, er kan zomaar een trouvaille tussen zitten. Valt er wat te combineren? Hangt er thuis iets dat er perfect bij zou passen? Denk ook aan de kleuren van jouw garderobe. En een op het eerste oog saai kledingstuk knapt enorm op met wat accessoires of bijzondere knopen.

3. Let op labels en materiaal

Op het label kun je zien waarvan een kledingstuk gemaakt is. Iets kan er wel lekker wollig uitzien, maar toch helemaal synthetisch zijn. Voel ook aan de stoffen: wil je dit op je lijf hebben, ga je hier niet te erg in zweten, waait de wind er straks doorheen? En kijk goed. In die retro-omgeving lijken kledingstukken soms mooier en begeerlijker dan ze misschien zijn. Zou je dit ook gekocht hebben als het nieuw geweest was, in een ‘gewone’ winkel?

vintage shoppen platen

4. Vintage shoppen: ken je maat

Het is onvermijdelijk, ook vintage kleding moet min of meer je maat zijn. Zie je er tegenop om zomaar in de ‘oude’ jurk of broek van iemand anders te stappen, neem dan thuis eerst je eigen maten op, noteer die en neem een meetlint mee naar de winkel. Schouderbreedte, borstwijdte, tailleband, broeklengte, en wat je nog meer nodig denkt te hebben. Hou wel in je achterhoofd dat een oversized colbertje je soms best prachtig kan staan, net als een te korte broek. Een te lange broek, rok of jurk kun je altijd inkorten. Gescoord? Dan wassen of laten stomen.

5. Bepaal je budget

Bepaal ook vooraf de maat van je budget. Kijken en vergelijken, tuurlijk. Maar als er meer rek zit in dat geweldige topje dan in je portemonnee, toch maar laten liggen.

Lees ook:
6x budgettips om geld te besparen aan het einde van de maand