fbpx

Vaderdag: 5x een ode aan onze vaders

vaders vaderdag

Op vaderdag zetten we onze vaders in het zonnetje. Maar zo groots als nu werd het vroeger niet gevierd. Toch denken we op deze dag altijd even terug aan onze eigen vaders die wellicht niet meer fysiek bij ons zijn. Tijd om mooie herinneringen op te halen! 

Lees ook:
10 boeken die je gelezen moet hebben maar nooit las

Een ode aan onze vaders

vaders vaderdag

Sigarenkistjes

Roken was (helaas) in de mode. Als er bezoek was, stonden er glaasjes gevuld met rookwaar op de tafels. Bijna alle mannen rookten sigaar of pijp: tijdens het werk, op de fiets en ’s avonds na het eten. En met de sigarenkistjes maakten wij dan weer wiegjes voor onze poppen of een doosje om onze vulpen en potloden in te bewaren.


Aftershave van ‘Tabac’

Stond er ook zo een witte parfumfles, rond van vorm met bruine kunststof schroefdop in jullie badkamerkastje? Dat was de aftershave van je vader, waarmee je hem al op meters afstand kon ruiken aankomen. Het merk Tabac is nog steeds te koop in sommige drogisterijen!

Bierworstjes en ander lekkers

En als je vader dan op pad was geweest en weer thuiskwam, bracht hij iets lekkers mee. Worstenbroodjes uit het zuiden, bierworstjes bij het tankstation of vlaai van tante Annie.

Potje kaarten

Met het hele gezin potje(s) kaarten. Dat was wat we vroeger dikwijls deden op zaterdagavond. De winst van de avond – dubbeltjes, stuivers en soms guldens – ging in de kaartpot.

Sneller kloppend hart

Zintuiglijke herinneringen kunnen indrukwekkend zijn, maar ze hebben ook positieve effecten op ons humeur. Zo kunnen ouderen in een bejaardentehuis opleven bij het horen van muziek uit hun verleden en mensen met een lichte depressie uit de put klimmen dankzij geurtherapie. Ze kunnen je spontane geluksmomentjes opleveren. Reden genoeg om op Vaderdag de smaken, geluiden en luchtjes uit het verleden op te zoeken.

Proost op het leven!

Lees ook:
Moeders opgelet: dit zegt jouw sterrenbeeld over jou