fbpx

Veilig online winkelen: 6 tips

Een nieuwe trui kopen in die ene winkel of even langs de boekwinkel om een boek te halen? Hoogstwaarschijnlijk pas je de trui en blader je het boek even door voordat je tot de koop overgaat. Maar als je online winkelt, dan kan dat niet. Je bestelt en betaalt een product, maar hoe weet je of het vervolgens goed gaat? We geven een aantal tips om veilig, online te winkelen.  

Veilig online winkelen

Lees ook:
Valse mail? Zó herken je ‘m!

1. Contreel de url

Controleer altijd de url van de webwinkel. Kijk goed of er geen gekke letters, cijfers of typefouten in de url zitten.  

2. Zoek de contactgegevens op

Kijk altijd even of je de contactgegevens kunt vinden van de webshop. Staan er überhaupt contactgegevens op de website? En zo ja, welke gegevens zijn dat? Denk bijvoorbeeld aan een adres en een (Nederlands) telefoonnummer, zodat je contact kunt opnemen met de webshop op het moment dat er iets mis is met de bestelling.  

beveiligd winkelen

3. Pas op voor nepwebwinkels

Aanbiedingen zijn altijd heel verleidelijk, maar sommige aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn. De kans is aanwezig dat je op dat moment met een nepwebwinkel te maken hebt. Doe het volgende om te kijken of een webwinkel betrouwbaar is:   

  1. Google op de naam en de url van de webshop. Wat voor ervaringen lees je van anderen en reageert de webshop hier op en hoelang bestaat de webshop al? Zoek bijvoorbeeld op de naam van de webwinkel in combinatie met ‘betrouwbaar’ of ‘ervaringen’. Kun je geen informatie vinden over de webshop, dan is dat verdacht. Bedenk dan goed of je wel iets wilt kopen via deze site.  
  2. Ga na of de webwinkel een keurmerk heeft. Let op: controleer de webwinkel altijd via de website van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Op deze websites kun je zien welke webwinkels het keurmerk ook daadwerkelijk ontvangen hebben en dus officieel het logo mogen voeren. Sommige webwinkels plaatsen het logo van deze keurmerken (of iets dat hier sterk op lijkt), zonder dat de organisaties deze ook daadwerkelijk hebben uitgereikt. Wat goed is om te realiseren is dat webwinkels moeten betalen om het logo te mogen plaatsen. Niet elke webwinkel heeft dat er voor over. Mocht een webwinkel geen keurmerk hebben, volg dan de stap hierboven.

4. Buitenlandse webwinkels

Wees op je hoede bij buitenlandse webwinkels. Het is namelijk moeilijk om in te schatten of deze webwinkels betrouwbaar zijn. Zoek eventueel ook over deze webwinkels reviews op en controleer of er contactgegevens beschikbaar zijn. Vergeet daarnaast ook niet dat er mogelijk invoerkosten, douanerechten en afhandelingskosten in rekening kunnen worden gebracht als u een bestelling laat overkomen uit het buitenland.   

advertentie online

5. Veilig betalen

Kijk goed naar de betaalopties die worden geboden. Je zit altijd veilig als je achteraf betaalt. Betaal je via PayPal of  een creditcard en gaat er iets mis met de bestelling, bijvoorbeeld je ontvangt deze niet, dan kun je het aankoopbedrag terug ontvangen. Meerdere betaalmogelijkheden is dus altijd beter dan slechts één of twee opties.   

6. Retourbeleid

Ten slotte is het ook altijd goed om naar het retourbeleid van een webwinkel te kijken. Is het mogelijk om je bestelling terug te sturen en zo ja, wat gebeurt dan? Moet je zelf de retourkosten betalen, of is dat gratis. En ontvang je jouw geld terug of ontvang je een tegoedbon van de webshop. 

Wil je meer weten over veilig online winkelen of over veilig internetten? Lees dan ook eens deze tips en artikelen: