fbpx

Vergeetachtig of beginnende dementie, hoe herken je het verschil?

vergeetachtigheid of dementie

We vergeten allemaal wel eens iets. Maar hoe weet je nu of je gewoon vergeetachtig bent, of dat je aan beginnende dementie moet denken? We vragen het gepensioneerd neuroloog Trudy Eerenberg van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

Lees ook
6 voordelen van een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie

Vergeetachtig of beginnende dementie

Fotoboek vergeetachtigheid of dementie

Hoe komt het dat we vergeetachtiger worden als we ouder worden?

“Eigenlijk kun je die vraag niet zo stellen, want als je jong bent, vergeet je ook dingen. Alleen 50-plussers denken direct als ze iets vergeten: ‘o jee, ik heb toch geen dementie?’ Eigenlijk vergeten gezonde vijftigers net zoveel als dertigers, alleen denkt een dertiger dat ‘ie te druk is en een vijftiger direct aan dementie.”

Wat is het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

“Als we ouder worden, verandert het geheugen. We krijgen last van ‘ophaalproblemen’. Dus namen van mensen, moeilijke woorden… ze zitten wel in het geheugen, maar zijn lastiger op te halen. Dat hoort erbij en is niet iets om je direct zorgen over te maken. Dementie omvat meer dan alleen geheugenproblemen, je hebt dan bijvoorbeeld ook moeite met plannen en organiseren. Er kunnen zich taalproblemen voordoen en je karakter kan veranderen. Ook kun je onrustiger worden.”

Wanneer is het verstandig een arts te raadplegen?

“Als je merkt dat je toch meer last krijgt van geheugenproblemen, dus dat je vaker hetzelfde verhaal vertelt of je je iets niet meer kunt herinneren. Het kan ook zijn dat de omgeving wat aan je merkt, vaak eerder nog dan jij zelf. In dat geval is het goed om de huisarts te consulteren en die kan je zo nodig doorsturen naar een geheugenpoli.”

geheugen vergeetachtig of dementie

Is er iets dat je zelf kunt doen om dementie te voorkomen?

“In 70 procent van de gevallen wordt dementie veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer, dat is een chronische ziekte die helaas niet te voorkomen valt. Wat je wél kunt doen is het verloop van de ziekte positief beïnvloeden door een gezonde leefstijl. Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt, niet te veel alcohol drinkt en dat je sociaal actief blijft. Dat betekent ook dat je de schaamte voorbij moet en je dus niet gaat terugtrekken, omdat je bang bent dat anderen zien dat je dingen vergeet.”

Lees ook:
Dementie op de loer: het ‘nu’ bepaalt het ‘later’