fbpx

Vlekken in je matras, vloerkleed of bank verwijder je zo!

We hebben ‘m bijna allemaal wel: die ene vlek in de bank die maar zichtbaar blijft. Een doorn in het oog. Evenals de herinnering aan het rode wijntje dat over je vloerkleed is gegaan. Hierbij wat handige tips voor het verwijderen van nare vlekken!

Lees ook:
Huishoudgodin Lana geeft tips om vlekken te verwijderen

Vlekken verwijderen, zo doe je dat!

De bank

Aan vlekken in je bank ontkom je bijna niet. Het is afhankelijk van het soort vlek hoe je hem  het beste verwijdert. In het kort op een rij:

  • Rode wijn: zout of witte wijn. Strooi of giet dit eroverheen, laat intrekken en dep het daarna schoon met lauwwarm water, wat afwasmiddel en azijn.
  • Kaarsvet: pak je strijkijzer en twee vellen keukenrol. Leg het papier op het kaarsvet en smelt het heet. De keukenrol zuigt het vet op.
  • Inkt: pennenstrepen kun je verwijderen door er wat melk overheen te gieten en goed te deppen met een droge doek.
  • Vet: vetvlekken zijn harndekkig. Doe er meteen wat afwasmiddel op en wrijf in met een schone doek. Daarna dep je het schoon met een spons met lauwwarm water.

Het vloerkleed

Niks zo gevoelig voor vlekken als je vloerkleed. Ga maar eens na: er wordt op geknoeid, gelopen, misschien nog gespeeld en ook Bello vindt het er goed toeven. Tips om het snel op te frissen:

  • Wit scheerschuim. Spuit op de vlek en laat 20 minuten intrekken, wrijf daarna met een zacht sponsje het schuim in de vlek en dep vervolgens met lauwwarm water op.
  • Water met citroensap. Meng in gelijke verhouding en dep de vlekken met een natte doek schoon. Test even op een klein hoekje omdat citroen kan bleken.
  • Bakpoeder. Strooi het over de vlek heen en giet er dan wat warm water overheen. Laat het een paar uur intrekken voordat je het weer schoondept. 

Het matras

Of je nou een molton onder je hoeslaken gebruikt of niet: na verloop van tijd ontstaan vaak bruine kringen in het matras of de topper van het bed. Dat is overtollig zweet dat niet is opgevangen door je kussen, molton of hoeslaken. De vlek verwijderen kan op verschillende manieren:

  • Soda is een perfect middeltje op natuurlijke basis. Strooi het op je matras en borstel het in (kijk wel even op het etiket of het matras hier tegen kan). Laat het een paar uur intrekken en zuig het vervolgens met de stofzuiger op. Tip: herhaal dit sowieso eens per half jaar voor een huisstof- en schimmelvrij matras.
  • Pak een natte theedoek met warm water. Doe hier een beetje schoonmaakazijn op en dep op de vlek. Laat het even intrekken en dep daarna met een schone natte doek af. 

Lees ook:
Huishoudgodin Lana geeft tips om vlekken te verwijderen