fbpx

Waar komt de Zweedse puzzel écht vandaan?

Puzzelaars zullen wel weten dat de Zweedse puzzel een vertakking is van het kruiswoordraadsel. Als je goed bent in het vinden van synoniemen, kun je de Zweedse puzzel snel kraken. Moeten we terug naar Zweden voor de oorspong ervan?

Lees ook:
Urenlang puzzelplezier met een Blijtijds Puzzelen abonnement

Waar komt de Zweedse puzzel écht vandaan?

Nee… Eigenlijk mogen we het buurland Denemarken vriendelijk bedanken. Daar is de Zweedse puzzel namelijk ontstaan. In de volksmond gebruiken we Zweden dus als aanduiding voor heel Scandinavië. Desondanks is de puzzel er nog steeds erg populair!

Kruiswoordpuzzel 2.0

In 1862 dook de naam kruiswoordpuzzel voor het eerst op in de Verenigde Staten. Vanaf de 20ste eeuw was de kruiswoordpuzzel echt ingeburgerd en werd de puzzel steeds vaker gepubliceerd in dagbladen. Vanaf toen deden ook verschillende varianten hun intrede in de puzzelwereld.

Zweedse rage

De Zweedse puzzel hoe wij hem kennen ontstond rond 1950 toen de puzzel dagelijks verscheen in het Berlingske dagblad in Kopenhagen. In deze krant werden de hints plotseling opgenomen in de puzzel zelf, in plaats van in een lijstje ernaast. Een enorme rage was ontstaan, overgevlogen naar Nederland en nooit meer weggegaan!

Puzzelactie!

Ben jij fan van Zweedse puzzels? Het prachtige nieuwe Blijtijds puzzelmagazine is nu extra voordelig voor een lage actieprijs. Een los nummer is €4,95 i.p.v. €6,95 en een jaarabonnement van 6 nummers is tijdelijk te bestellen voor €24,95. Bekijk het voordeel op www.blijtijdspuzzelen.nl

✔ Urenlang puzzelplezier
Voor iedereen. 70 puzzels. Van sudoku’s, filippines tot kruiswoordraadsels en nog veel meer.

✔ Handzaam formaat
Neem Blijtijds Puzzelen gemakkelijk overal mee naar toe.

✔ Vol inspiratie
Met prachtige illustraties en uitspraken die je aan het denken zetten.

Blijtijds Puzzelen is de nieuwe naam van Puzzeltijds. De naam is veranderd, maar de puzzels zijn nog steeds net zo leuk.

Bloem