fbpx

Wat je wel en niet kunt doen bij rouw

wat te doen bij rouw

Iemand in je omgeving heeft zojuist een dierbare verloren. Wat kun je voor diegene doen? En wat kun je beter niet zeggen bij rouw? Hella van der Wijst die het boek Troost – als je iemand mist schreef, geeft tips.

Lees ook:
Hoe ga je om met het verlies van je partner?

Wat kun je WEL zeggen of doen bij rouw?

  • Het cliché van het pannetje soep brengen: het werkt echt. Er is al zoveel dat geregeld en gedaan moet worden. Dan is het heel fijn als de rouwende zich niet druk hoeft te maken om kleine, praktische dingen. Help met de administratie of doe een huishoudelijk klusje. Denk goed na over waar deze persoon behoefte aan heeft. Dat is zo’n troost!
  • Blijf de naam van de overledene noemen. Achterblijvers zijn soms bang dat iemand snel vergeten wordt. Zolang de naam wordt genoemd, is de overledene belangrijk en dat doet nabestaanden goed.
  • Voor nabestaanden is de zo eenvoudig lijkende vraag ‘hoe gaat het?’ moeilijk te beantwoorden. Het is te veel, te groot en te ingewikkeld deze vraag te beantwoorden. Beter kun je vragen: ‘hoe gaat het met je vandaag?’ Dan baken je het af; die vraag is te overzien.
Hella van der Wijst Troost Als je iemand mist
Afbeelding: Ⓒ Eljee – Hella van der Wijst

Wat je beter NIET kunt zeggen of doen bij rouw

  • Zeg niet: “Bel maar als ik iets voor je kan doen”. Die puf heeft een nabestaande niet, dus dat gaat nooit gebeuren. Beter kun je zelf iets bedenken waarmee je kunt helpen. En vooral dat ook doen!
  • Ga niet invullen. Het is schrikbarend hoe vaak mensen over hun eigen leven beginnen tegen iemand die net een dierbare verloor. Joden hebben een draaiboek voor rouw en hierin staat: zo lang iemand is opgebaard, vertel je niets en vraag je niets. Maar luister en heb aandacht.
  • Wegschieten in de supermarkt, het is het meest pijnlijke dat je kunt doen. We zijn allemaal druk en vinden het vaak ook lastig iets te zeggen tegen een rouwende. Maar: als je nu niet de tijd neemt voor iemand, wanneer ben je er dan wel?
  • Zeg niet: “Je krijgt wat je aankan” of “Hij of zij heeft het beter bij God”. Want dat weet je natuurlijk helemaal niet! Het is mooi als je dit gelooft voor jezelf, maar leg dat niet een ander op. Het troost namelijk niet.

Troost- als je iemand mist, Hella van der Wijst. 
Het boek bevat 22 ervaringsverhalen met verschillende vormen van troost en deskundigen vertellen vanuit verrassende hoek over rouw en verdriet. Hella presenteert ook het tv-programma Ik mis je.

Lees ook:
5 vragen aan een afscheidsfotograaf