fbpx

Wat vertellen jouw dromen je?

dromen - zwemmen

Soms word je wakker uit een droom met een groot vraagteken boven je hoofd. Wat had deze droom te betekenen? Blijtijds sprak met droomcoach Nicoline Douwes, die ons meeneemt in de wondere wereld van dromen. Want de meeste dromen zijn bedrog.. Of toch niet?

Lees ook:
Test: ben jij verslaafd aan je telefoon?

Dromen om je dag te verwerken

Lange tijd werd gedacht dat je tijdens het dromen de gebeurtenissen van de afgelopen dag verwerkt, of iets anders wat je bezig houdt. Dit klopt deels, want dit doe je tijdens de eerste vier uur van je slaap. Dan ben je letterlijk druk in je hoofd bezig. Je brein staat tijdens je slaap zeker niet op een laag pitje.

Hier komen je dromen vandaan


Sinds de jaren ’70 is er veel interesse in dromen en wordt er veelvuldig onderzoek naar gedaan. Met de komst van CT- en MRI-scan werd er steeds meer duidelijk over de werking van de hersenen tijdens de slaap. Zo werd onder andere ontdekt dat de prefrontale cortex, het hersengebied vóór in de hersenen waar je overdag al peinzend een beroep op doet, is uitgeschakeld als je in dromenland bent.

De betekenis

Omdat de prefrontale cortex is uitgeschakeld kunnen andere gebieden als het ware ongecontroleerd hun gang aan. Dit levert in de tweede helft van de nacht een creatief proces op met soms wonderlijke dromen. “Die zijn niet allemaal diepzinnig,” vertelt Nicoline. “We dromen ook onzin. Om te ontdekken of jouw droom je iets wil vertellen kun je hem direct bij het wakker worden noteren. Als droomcoach help ik mensen die dromen te ontleden.”

dromen

Elke dromer is uniek


“Ik weet dat er coaches zijn die menen dat een bepaalde droom voor een bepaalde boodschap staat die voor elke dromer geldt. Die mening deel ik niet. Een droom kan echt voor verschillende dingen staan. Er zijn wel veelvoorkomende dromen, bijvoorbeeld dat je achterna wordt gezeten, opeens bloot op straat staat of dat je tanden uitvallen. Die laatste droom zou je kunnen interpreteren als angst om ouder te worden, maar ook bijvoorbeeld als angst jezelf niet meer te kunnen voeden of je schoonheid te verliezen. Kortom, we zijn als mens niet zo uniek dat we nooit een soortgelijke droom hebben, maar wel weer zo uniek dat we hem voor iedereen anders dienen te verklaren.”

Nicoline is mede auteur van het boek ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’ waarin ze dieper op het verklaren van dromen ingaat.

Lees ook:
Een goede nachtrust, maar hoe dan?