fbpx

Weg met je slechte adem

Heb jij last van een slechte adem? Natuurlijk kun je dit met kauwgom, mondspray of (suikervrije) snoepjes verdoezelen, maar er zijn echt effectievere manieren om deze toch wel wat gênante klacht aan te pakken. Op naar een adem die fris is, en waarmee je vrij kunt praten, blazen en lachen!

Lees ook
8 tips voor een gezonde mond

Slechte adem? Zo pak je dat aan!

Een slechte adem, er rust nog steeds een taboe op. En dat terwijl we er bijna allemaal weleens last van hebben. ’s Morgens vroeg bijvoorbeeld. Hoe komt dat? Als je ligt te slapen, wordt er veel minder speeksel aangemaakt dan overdag. Je mond wordt droger en bacteriën krijgen meer kans om welig te tieren. Dat ruik je. Er komt ook nog bij dat, naarmate je ouder wordt, de productie van speeksel afneemt. Dat helpt natuurlijk niet, want hoe minder speeksel, hoe vrijer spel bacteriën en gassen hebben. Meestal verdwijnt zo’n mondgeur na het tandenpoetsen. Maar wat nou als je die vieze smaak de hele dag blijft houden?

Een goede mondverzorging

De kortste weg naar een fijne adem is een goede mondverzorging en een gezond gebit. Rottende etensresten stinken. Om die te verwijderen, is poetsen alleen niet voldoende, er moet geflost worden en er moeten tandenragers gebruikt worden. Ontstekingen van tanden of kiezen, maar ook van het tandvlees, veroorzaken bijna altijd een slechte adem. Wees daar dus alert op. Minstens zo belangrijk als het schoonhouden van je gebit is het reinigen van je tong. Ga maar eens met een uitgestoken tong voor de spiegel staan. Zie je een witte of bruine aanslag achterop je tong? Die ‘plak’ is echt een grote boosdoener: het geeft een zwavelachtige geur af.

Schraap je tong schoon

Gelukkig is er een manier om die tong weer helemaal fris en gezond te maken: er zijn speciale tongschrapers op de markt. Hiermee verwijder je aanslag en daarmee ook alle bacteriën van je tong. Het volledig weghalen van die plak lukt overigens niet meteen bij de eerste schraapbeurt. Maar… je zult zien, als je er een dagelijks ritueel van maakt, is jouw tong snel weer roze. En altijd na het schrapen nog even tandenpoetsen. De kwaliteit van je adem zal enorm verbeteren.

Betere leef- en eetgewoonten

Roken en alcoholgebruik zijn behoorlijk van invloed op je adem. Het veroorzaakt  monddroogheid, waardoor bacteriën zich ongestoord kunnen vermenigvuldigen en ja, daar heb je ‘m weer, er nog meer tongplak ontstaat. Koolzuurhoudende dranken en medicijngebruik kunnen daar nog een schepje bovenop doen. Ook een heel streng dieet helpt niet. Eet gezond, vezelrijk voedsel, drink genoeg water en verminder stress. Een goede mondgezondheid hangt vaak nauw samen met de algehele gezondheid.

Mondwater dat alcohol bevat valt sterk af te raden. Dat tast de mondflora alleen maar meer aan. Wil je dan toch spoelen en verfrissen, kies dan liever voor een mildere variant. Groene thee schijnt ook heel effectief te zijn.

Halitose spreekuur

Heb je alles al geprobeerd, en niks helpt? Chronische slechte adem ofwel halitose kan ook nog andere oorzaken hebben. Wellicht heeft het te maken met een aandoening in de neus- of keelholte. Ga naar de KNO- of MDL-arts en laat het onderzoeken. In verschillende ziekenhuizen in Nederland is er een halitose spreekuur, waar je zonder doorverwijzing terecht kunt. Een slechte adem maakt je onzeker, blijf er niet te lang mee rondlopen!