fbpx

5 tips voor snurkers

snurkers

Weinig zo irritant als een snurker naast je in bed; iets wat bij een op de drie koppels regelmatig voorkomt. Wij verkennen in vijf stappen de opties voor een einde aan het nachtelijk gezaag.

5x tips voor snurkers

Onderzoek de oorzaak

Er zijn een paar dingen die de kans op snurken vergroten en waar je zelf iets aan zou kunnen doen. Slaap je op je rug? Ga voortaan op je zij liggen (al dan niet met behulp van een speciaal kussen, zie stap 4). Drink je alcohol voor het naar bed gaan? Niet doen, het vergroot de kans op geronk doordat het je spieren verslapt, dus ook die in je mond, neus en keel, en daar komt alle herrie vandaan. Rook je? Stop ermee, het irriteert je luchtwegen en kan daardoor de nachtelijke stoorzender veroorzaken. Ben je ergens allergisch voor? Heb je overgewicht? Snurken kan er een gevolg van zijn. Ook is het belangrijk om erachter te komen of je misschien last hebt van slaapapneu: een stokkende ademhaling tijdens je slaap. Gesnurk kan daarop duiden. Online staan tests die inzicht geven in de waarschijnlijkheid daarvan.

Oefeningen

Er bestaan rek- en strekoefeningen voor tong, keel en gehemelte om de verslapping ervan, die nu eenmaal optreedt tijdens het slapen, te ondervangen. Je vindt ze op internet en ze zijn de moeite van het proberen waard. Want als dit niet werkt, gaat het je geld kosten.

Zachte middelen

Die gebruik je in de hoop resultaat te bereiken op een makkelijke manier. Er zijn sprays (voor neus of keel, je hebt namelijk neus- en keelsnurkers), je kunt gorgelen met bepaalde oliën of ‘s avonds een keelstrip tegen je gehemelte laten oplossen. Een ananasplant zou wonderen doen, omdat deze ’s nachts zuurstof produceert en de geur ervan de luchtwegen verwijdt. Je kunt al deze dingen een keer uitproberen; baat het niet dan schaadt het niet. Maar zelden is dit de aanpak waarmee snurken definitief tot het verleden gaat behoren.

ezelsbruggetje langer slapen

Zwaardere hulpstukken

Voor degene naast de snurker zijn er natuurlijk oordopjes, zelfs specifiek voor dit euvel ontworpen exemplaren. Maar dan nog… De veroorzaker van de ongewenste decibellen kan kiezen uit een scala aan hulpstukken. Zoals neusspreiders (maken meer ongehinderde lucht door de neus mogelijk) of een anti-snurkband (een soort baard van stof die je mond dichthoudt). Een tongstabilisator zorgt ervoor dat je tong op z’n plaats blijft, een speciaal gevormd hoofdkussen ‘dwingt’ je tot zijligging. Het meest doeltreffend is volgens veel gebruikers de anti-snurkbeugel, een soort bit (al dan niet op maat gemaakt) dat de luchtweg vrijhoudt

Aparte slaapkamers

Als niks helpt: slaap apart. Voor gezelligheid in bed kruip je gewoon ’s ochtends (of op een ander moment) weer bij elkaar, wanneer je allebei uitgerust bent. Stille nacht, heilige nacht!