fbpx

Zo lukken je pannenkoeken altijd

pannenkoeken

Pannenkoeken bakken, altijd feest! Tenzij ze mislukken natuurlijk, maar dat is nergens voor nodig als je deze tips opvolgt. Want moeilijk is het niet, je moet het alleen wèl even weten.

Lees ook:
5 verrassende variaties op de pannenkoek

pannenkoeken

Zelfs de koning

Niet iedereen is een keukenprins, zelfs onze koning niet. Die bakte er in maart van dit jaar tijdens de nationale vrijwilligersactie NLdoet niet veel van (kijk maar). Het valt natuurlijk ook niet mee, als iedereen je op de vingers kijkt terwijl je een pannenkoek wilt omflippen. Maar goed gereedschap had de koning wel: een prima koekenpan, mooi beslag en ruime pollepel. Wedden dat het zonder pottenkijkers heel wat beter ging?

Goed gereedschap

Om met de pan te beginnen, die moet ruim zijn, lage zijkanten hebben en een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld wordt. Bij een dunne bodem verbranden de pannenkoeken al snel. Kies een flink formaat pollepel om het beslag in de pan te laten lopen; er moet voldoende beslag in passen voor een hele pannenkoek.

pannenkoeken

Doe een scheutje olie of wat boter in de pan en wrijf dat met keukenpapier gelijkmatig over de bodem en de zijkanten. Daarna kun je de pan warm laten worden, zo’n drie minuten op een middelhoge temperatuur. Laat ‘m niet te heet worden: dan verbrandt de buitenkant van de pannenkoek nog voordat de binnenkant gaar is. Niet heet genoeg is ook niet goed: dan zuigt het beslag het bakvet op. Draai na elke gebakken pannenkoek het vuur laag en vet de pan opnieuw in.

Zonder aanbranden

Een pannenkoek moet je niet vaker dan één keer omdraaien om hem luchtig te houden. En je draait hem pas om als het hele oppervlak gestold is en er kleine belletjes in het midden te zien zijn.

Omflippen door ‘m in de lucht te gooien lukt niet? Geen probleem: leg een grote platte deksel op de koekenpan, keer alles ondersteboven en laat de omgekeerde pannenkoek van het deksel af terug in de pan glijden.

Pannenkoeken en boter horen bij elkaar, maar boter verbrandt nogal snel, en dan de pannenkoeken dus ook. Bakken in plantaardige olie, of in een combinatie van olie en boter, is beter want dat brandt veel minder snel aan.

Zo bak je de lekkerste pannenkoeken

Maak beslag van:

  • 165 gram bloem (gezeefd)
  • 33 cl water (of bier!)
  • 2 eieren
  • een stevige snuf zout
  • boter en plantaardige olie

Stap 1: Meng in een ruime kom de bloem met het zout.

Stap 2: Klop de eieren los in een schaaltje of bord. Maak er een kuiltje in de bloem en roer de eieren erdoor.

Stap 3: Giet er al roerend scheutje voor scheutje het water of bier bij tot je een mooi glad beslag krijgt.

Stap 4: Leg een theedoek over de kom en laat het beslag op kamertemperatuur een uurtje rusten. Vet de koekenpan in en verhit hem zoals hierboven beschreven.

Stap 5: Giet een grote pollepel beslag in de pan, laat goed over de bodem uitlopen en bak de pannenkoek eerst aan de ene en dan aan de andere kant goudbruin.

Klaar! Beleggen maar!