fbpx

Alleen op vakantie? Gewoon doen!

Marjo Koetze (67) reisde de afgelopen jaren met haar kinderen, vriendinnen, maar ook regelmatig alleen naar de mooiste plekjes op aarde. Ze deelt haar ervaringen graag.

Gewoon doen!

‘Mijn man Peter en ik hielden erg van reizen. Toen we jong waren, gingen we vaak naar Spanje, maar al snel wilden we meer van de wereld zien. Altijd waren we op zoek naar mooie plekjes en leuke bestemmingen om op vakantie te gaan. Peter is vijf jaar geleden overleden. De laatste jaren was hij slechter ter been en daarom ben ik een aantal keren met één van de kinderen of met een vriendin op vakantie gegaan. Dat doe ik nog steeds, nu Peter er niet meer is. Ik houd van reizen, van het ontdekken van nieuwe culturen en ik ontmoet graag nieuwe mensen. Ik ga graag met een groepsreis op vakantie. Zo ben ik naar Griekenland, Madeira en Vietnam geweest en ook heb ik langlauf- wandel- en fietsvakanties gedaan. Het is vaak hartstikke gezellig. Zeker de singlereizen, daarin staat iedereen open voor contact. Ik praat met iedereen, dus voor mij is het geen probleem om aansluiting te vinden tijdens zo’n reis. Het voordeel van alleen op vakantie gaan vind ik dat je echt openstaat voor nieuwe mensen. Ik raad wel iedereen aan om goed naar de samenstelling van de groep te kijken. Een singlereis is vaak leuker dan een groepsreis met voornamelijk echtparen. Ik heb een keer meegemaakt dat ik me het vijfde wiel aan de wagen voelde, omdat sommige stellen te kennen gaven dat ze liever met zijn tweeën wilden gaan eten. Dat zou je tijdens een singlereis niet meemaken, daar doe je veel meer samen. Ik ga dit najaar naar een reünie van een reis in Griekenland en denk na over een nieuwe reis naar Andalusië, ook alleen. Veel mensen durven de stap niet te nemen, maar ik zeg: ‘gewoon doen!’ Het is echt een mooie ervaring. En alleen als je het een keer probeert, weet je of het bij je past.’

Tips voor soloreizigers

1. Een goede voorbereiding is belangrijk

Lees je goed in over verschillende landen op blogs en forums. Maak je je zorgen over de veiligheid? Begin dan in een land met een relatief veilige reputatie, Thailand is hier een goed voorbeeld van. 

2. Gebruik je gezond verstand

Het is vooral belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt als je alleen reist. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou durven. Houd contact met vrienden of familie thuis, zodat er altijd iemand is die weet waar je bent.

3. Zorg dat je gezond blijft

Zorg er altijd voor dat je een goede reisverzekering afsluit en neem ook een goede EHBO-set mee op reis. Ook een pakje crackers of bouillon is handig om bij je te hebben.

4. Relax

Alle begin is moeilijk. Zet jezelf niet onder druk en gun jezelf de tijd om aan een nieuwe omgeving en deze manier van reizen te wennen. 

Bron: alleenreizen.net