fbpx

De ideale bestemming voor een vakantie of weekendje weg ligt om de hoek!

weekendje weg

Vergeet Venetië of Zuid-Frankrijk, de mooiste vakantiebestemming ligt op nog geen 2 uur rijden!

Lees ook:
5 x dagje uit in Nederland: deze steden zijn overwacht leuk

weekendje weg

Eind mei (2019) kwam het uitgebreid in het nieuws. De ‘verborgen parel’ Friesland (of Fryslân) staat op plek 3 in de lijst met mooiste Europese reisbestemmingen in de Lonely Planet. Het leuke van Friesland is dat er voor iedereen wat te doen is. Of je nu houdt van wandelen, fietsen of een weekend op het water wilt vertoeven er is voor ieder wat wils. Liever op culinaire ontdekkingstocht in de oude dorpjes? Geen probleem, Friesland heeft het!

Fietsen? Dit zijn de mooiste routes voor je (e-)bike!

Als je door Friesland fietst ben je vrijwel altijd omringd door mooie natuur. Het gros van de fietsroutes loopt langs de voor Friesland zo karakteristieke grote meren en weiden waar monumentale kop-hals-rompboerderijen staan.

Wil je het maximale uit je dag halen? Kijk dan eens naar het glooiende Gaasterland. De afwisseling van bos en water zorgt dat je kunt fietsen en zeilen op één dag.

Met het fietsroutenetwerk dat zich over de hele provincie uitstrekt kun je heel gemakkelijk je eigen fietsroute door het Friese land samenstellen. In alle soorten en maten, van dagtochtjes, weekendtochten tot uitgebreide fietsvakanties.

Het water op?

De mooiste manier om Friesland te zien is natuurlijk vanaf het water. De historische Middelseerûte, onderdeel van de Elfstedentochtroute, was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. De Middelseerûte dankt haar naam aan haar ligging in het gebied van de vroegere Middelzee.

Kenmerkend zijn de terpen, waarmee de bewoners al duizenden jaren geleden ‘het hoofd boven water hielden’. Terpdorpen als Boazum, Easterwierrum, Iens en Raerd herinneren aan die tijd. De dorpen langs de Middelseerûte zijn goed bereikbaar door de vele aanlegvoorzieningen. Iets verder naar benden kom je onder andere langs de iconische Waterpoort van Sneek (die van het Gaastra logo).

Onbekend, maar ontzettend mooi is de waterweg die dwars door IJlst loopt. De smalle vaart laat je ervaren hoe Friesland er 100 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Terug in de tijd

Friesland heeft talloze dorpen en steden waar je meer dan goed kunt vertoeven. Plaatsen als Balk, Lemmer en Woudsend zijn absolute aanraders, maar als je maar één plaats zou mogen bezoeken raden we je aan naar Hindeloopen (of Hylpen zoals de Friezen zeggen) te gaan.

Dit historische stadje (Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten) ligt aan het IJsselmeer en het lijkt alsof de tijd daar heeft stilgestaan. Vind je het Fries al moeilijk om te verstaan? In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent, Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank.

Hindeloopen kende in de vroegere jaren zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig zijn deze outfits alleen nog te bewonderen tijdens optredens en demonstraties.

Er is meer!

Dit is slechts een greep uit al het moois dat Friesland te bieden heeft. Kijk daarom vooral ook even verder rond op het internet voordat je afreist naar het noorden. Misschien begint jouw ideale weekend wel met een bezoek aan het Kameleon museum of ga je eerst even de ideale outfit voor op het water scoren in Leeuwarden. Vakantie in eigen land was nog nooit zo leuk!

Lees ook:
4 bestemmingen voor een weekendje weg met vriendinnen