fbpx

5 keer de mooiste bestemmingen voor een fietsvakantie in Europa

Fietsvakante in Europa bestemmingen en tips

Wij Nederlanders fietsen over het algemeen van hot naar her en ook fietsvakanties zijn populair. Zeker nu de e-bike meer en meer in opkomst is. Wist je dat Europa een flink aantal parels kent als het gaat om fietsgebieden? Wij bezochten begin 2019 de fiets- en wandelbeurs in Utrecht en ontdekten welke vijf Europese bestemmingen met kop en schouders boven de rest uitstaken.

Lees ook
5 verrassende stedentrips in Europa

Fietsvakantie in Europa

fietsvakantie in Europa

1. In ontspannen tempo langs de Zweedse kust

Vorig jaar werd deze route al verkozen tot fietsroute 2018 en ook dit jaar prijkt hij hoog in de top. De tocht start in Malmö, de tweede stad van Zweden, en eindigt in Götenborg. In een dag of tien fiets je op rustig tempo langs de zuidwestkust van dit uitgestrekte land.

Hoogtepunten van deze route zijn de historische havenstad Helsingborg, vanwaar je doorfietst naar Kattegattleden, een gebied dat bestaat uit vissersplaatsjes, bos, vuurtorens, kliffen en zandstranden. Onderweg ontdek je allerlei leuke Zweedse restaurantjes. De bewegwijzering van de route is heel duidelijk, waardoor je de tocht op eigen gelegenheid kunt doen. Inmiddels wordt hij ook door een aantal reisbureaus aangeboden. Kies je daarvoor, dan kun je er van op aan dat je logeert in fijne hotels en dat je bagage wordt vervoerd. Geen gesjouw dus!

2. Deense Oostzeeroute

Ook in 2019 is het een Scandinavisch land dat is verkozen tot fietsroute van het jaar, en wel Denemarken. Hier ligt de N8 Oostzeeroute, die 820 kilometer telt en je via 12 eilanden, een aantal bruggen en overtochten per boot langs de Deense kust voert. Je passeert de witte krijtrotsen op Møn en het pittoreske stadje Sønderborg in Zuid-Jutland. Het landschap varieert van heuvels en bossen tot aan zandstranden met leuke vissersdorpjes. De steden en dorpen die je onderweg tegenkomt geven een beeld van het authentieke Denemarken met veel culturele bezienswaardigheden.

Fietsvakantie Europa

Hoewel de route al jaren bestaat is hij onlangs vernieuwd met nieuwe paden waarbij de wereld van autowegen ver weg is. Je kunt zelfs interactieve kaarten downloaden waarbij je op je mobiele telefoon informatie krijgt over de bestemmingen aan de hand van korte video’s.

3. In eigen land: De Romeinse Limesroute

Heerlijk voor een paar dagen weg in eigen land, De Romeinse Limesroute. De tocht telt 220 kilometer en loopt dwars door Nederland. Je raadt het waarschijnlijk wel: De Romeinse Limes is een archeologisch monument (het grootste van Nederland!) dat loopt langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk tussen Katwijk aan Zee en Berg en Dal bij Nijmegen. Het grootste deel van dit archeologisch monument ligt onder de grond maar langs de route vind je er sporen van in musea, het landschap, in sommige steden en zelfs in themaparken. De route heeft bewegwijzering in twee richtingen, die je vindt op de onderbordjes op bestaande knooppuntbewegwijzering.

Praag fietsvakantie in Europa

4. Langs de Elbe in Tsjechië

Tsjechië geen fietsland? Echt wel, een prachtige zelfs! Het land heeft een gevarieerd landschap met zowel rivierdalen als heuvels en hoge bergen. Fietsers van ieder niveau kunnen hier hun hart ophalen. De route van de Bron van de Elbe naar hoofdstad Praag sprong er bovenuit omdat deze aan te passen is op ieder niveau. De route begint bij de bron van de rivier de Elbe in het Reuzengebergte en voert je langs de Elbe naar historische steden als Hradec Králové, Dvůr Králové en Kolín. Je passeert monumenten, kastelen en zelfs UNESCO erfgoed, Kutná Hora. Tel daar de prachtige natuur bij op en je hebt een onvergetelijke tocht, die ook nog eens goed bewegwijzerd is en eindigt in de heerlijke hoofdstad die ook wel de historische zetel van de Boheemse koningen wordt genoemd: Praag.

5. Dynamisch langs de Donou – fietsvakantie in Europa

Een zeer bekende en nog altijd favoriete bestemming voor een fietsvakantie in Europa is de tocht van Passau naar Wenen, dwars door het Oostenrijkse land langs de rivier de Donou. Het mooie aan deze route is de diversiteit: je slingert langs barokstadjes, door het vlakke landschap, langs wijngaarden, dorpen met kleurige marktpleinen en vele kloosters. Vanwege zijn populariteit wordt de route door veel reisorganisaties aangeboden en is er een groot aanbod aan leuke hotelletjes onderweg. Het niveau van de tocht is licht, dat wil zeggen dat het voor iedereen met een normale conditie zeer goed te doen is. Wie de hele tocht wil afleggen fietst zo’n 420 kilometer maar er zijn een aantal plekken waarop je kunt ‘afsnijden’.