fbpx

5x zo stop je met geld uitgeven aan onbenulligheden

geld uitgeven

Veel mensen ervaren een haat-liefde verhouding met geld. De een is een big spender en de ander leeft ter voorbereiding op tijden van schaarste al zijn hele leven zuinig. Maar wat we allemaal wel eens doen: het laten weglekken van geld naar onbenulligheden. Vijf tips!

Lees ook:

Stoppen met geld uitgeven aan onbenulligheden doe je zo!

hypotheek geldboom

1. Kies bewust waar jij je geld aan wilt uitgeven

Word jij heel gelukkig van het inslaan van snuisterijen bij je favoriete voordeelmarkt? Vooral doen! Behalve als dit een onbewuste actie is én je de spullen na een week alweer vergeten bent. Dan kun je jouw koopgedrag maar beter eens onder de loop nemen. Hetzelfde geldt voor kleding en eten. Maak aan het eind van de maand een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Ga de confrontatie aan: welke aankopen op de lijst zijn overbodig? Met helderheid over je financiën kun je je gewoontes gaan veranderen.

2. Maak een lijstje van vijf immateriële zaken die je belangrijk vindt

Dit kan zijn gezondheid, rust, aandacht, klimaat en kinderen. Zodra je in de winkel staat, pak je je lijstje erbij. Vraag je af of het product dat je wilt kopen bijdraagt aan jouw immateriële zaken, je waarden. Is het antwoord nee? Koop het dan niet. 

3. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak

Vaak geven impulsaankopen ons troost en (kort!) genot; ze zijn een verwennerij en een ontsnapping aan de werkelijkheid. Besteed de tijd die je normaal een winkel inglipt eens aan het maken van een moodboard met behulp van Pinterest, een visuele wishlist van hebbedingetjes. Zo eentje die je wel eens met je kleinkind maakt in de aanloop naar Sinterklaas. Het stilt dezelfde behoeftes, kost niks én het maakt je creatiever. Leg die schaar en lijmpot maar vast klaar!

4. Stel een 24-uurs regel in

De marketing van winkelketens weet ons te lokken met aanbiedingen als één plus één gratis. Als je iedere dag met voordeel koopt, kunnen als nog je uitgaven erg oplopen omdat je er vaak meer van inslaat. Stel voor jezelf de regel in dat je over een impulsaankoop eerst 24 uur na moet denken. 

5. Maak een pretpot

Reserveer iedere maand wat geld en maak daar een financieel pretpotje van waarmee je leuke dingen mag doen. Als je dan verleidt om onbenulligheden te kopen, betaal je de aankoop met het geld uit de pretpot. Controleer goed wat erin en eruit gaat. Onthoud wel: Twee impulsaankopen betekent één keer minder uiteten. Wie immers zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.