fbpx

Je uitvaart: sparen of verzekeren?

Jouw uitvaart, al eens over nagedacht? Daar is niks vreemds aan, ook al is het wellicht nog niet aan de orde. Zo’n 70% van de Nederlanders heeft zelfs al iets geregeld voor zijn of haar uitvaart, vooral op financieel vlak. Bijna niemand wil zijn nabestaanden hier ooit mee belasten. Maar wat is wijsheid? Een uitvaartverzekering afsluiten of zelf sparen? Wij zochten het uit!

Sparen of verzekeren: het prijskaartje

Een uitvaart is gemiddeld genomen een prijzige aangelegenheid. Zelfs wanneer je kiest voor een relatief eenvoudig afscheid kost een begrafenis al snel 7000 euro en een crematie minimaal 5000 euro, zo meldt het Nibud. Basale zaken zoals de uitvaartondernemer, de kist, rouwkaarten en de plechtigheid zijn dan gedekt. Maar van een kop koffie of een bloemstuk is nog geen sprake. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen komen er dus altijd nog kosten bij.

Wat zijn jouw wensen

Het kan nooit kwaad om die wensen voor jezelf eens op te schrijven en uit te rekenen wat jouw uitvaart ongeveer zou kosten. Het Nibud heeft hier een handige rekentool voor. Zodra je weet wat de kosten van jouw uitvaart ongeveer zullen zijn, kun je de afweging maken hoe je dit financieel wilt dekken. Een uitvaartverzekering is een optie, net als zelf sparen.

De uitvaartverzekering

Er zijn talloze aanbieders van uitvaartverzekeringen, die grofweg hetzelfde aanbieden: een natura verzekeringspakket, die uitbetaald in diensten of een uitkering in de vorm van een geldbedrag, een sommenverzekering genoemd. Een uitvaartverzekering is handig voor wie geen ruimte heeft om te sparen of een sobere uitvaart wilt: je bent er dan zeker van dat je standaardkosten zijn gedekt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, dekt een uitvaartverzekering niet alle kosten van een uitvaart. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gebleken dat nabestaanden bijna altijd nog minimaal 1000 euro moeten bijbetalen aan de verzekeraar. Volledig zorgeloos ben je dus nog niet wanneer je zo’n verzekering hebt. Extra sparen of een aanvullende dekking op je verzekering zijn dan extra opties.

Zelf sparen voor je uitvaart 

Sparen voor een uitvaart is een alternatief voor een uitvaartverzekering. Dat kun je doen door maandelijks een bedrag te sparen dat vergelijkbaar is met de premie van je verzekering. Hiermee spaar je uiteindelijk meer dan wanneer je verzekert bent, aldus de NMa. Een uitvaartverzekering dekt gemiddeld tot 4000 euro terwijl je daar vaak al heel lang premie voor betaalt. Als je je spaargeld wegzet op een spaarrekening met voldoende rendement of een spaar depositie dan houd je indirect rekening met de jaarlijkse kostenstijgingen van een uitvaart.

Zelf sparen kent ook enig risico. Zo moet je wel de discipline opbrengen om dit geld ook echt bestemd te houden voor de uitvaart en er niet stiekem van afsnoepen voor onverwachte financiële uitgaven. Daarnaast bestaat het risico dat je vroegtijdig komt te overlijden en je nog niet voldoende hebt gespaard. Een verzekering keert wél altijd uit in dit soort gevallen.

Een combinatie

Wie graag voor zekerheid gaat doet er waarschijnlijk slim aan om een uitvaartverzekering af te sluiten, rekening houdend met het gegeven dat dan nog steeds niet de volledige uitvaart is gedekt. Sparen of bijverzekeren is dus sowieso raadzaam, wil je je nabestaanden niet belasten. Dit is de optie die twee op de drie Nederlanders verkiest boven enkel sparen of enkel een verzekering. Vind je verzekeren niet nodig en ga je sparen? Houd dan rekening met eerdergenoemde risico’s en overweeg een spaardeposito. Deze vorm van sparen omvat een clausule die het niet mogelijk maakt om het geld tijdens de looptijd (dus tot het overlijden) op te nemen.