3x gezonde sausjes en dressings om zelf te maken

gezonde dressings

Het is tijd om weer gezond te eten. Dus schrappen we de sauzige recepten uit ons voedingspatroon. Maar in plaats daarvan hoeven we heus geen droge gerechten op tafel te zetten. Er zijn een heleboel sausjes en dressings die je zelf kunt maken én gezond zijn. Drie lekkere opties.

Lees ook:
Gestoomde groenten: makkelijk en super gezond

Gezonde sausjes en dressings

gezonder leven salade

1. Woksaus van gember en honing

Wokken is gezond. Maar als je er een kant-en-klaar flesje uit de winkel doorheen gooit, maak je alsnog geen gezonde keuze; de woksauzen bevatten veel suikers. Een verantwoorde variant maak je zelf. De ingrediënten: sesamolie, (rijst)azijn, sojasaus, gember, knoflook en honing. Verhit één eetlepel sesamolie in een pannetje. Pers twee teentjes knoflook en twee centimeter gember en fruit deze in de pan. Doe daar wat maïzena bij om de saus in te dikken. Voeg de sojasaus, de rijstazijn en de honing toe en roer het goed door elkaar. Maak een papje van de maïzena en voeg deze toe aan de saus. Is de saus voldoende ingedikt? Dan is de saus klaar om te gebruiken bij je favoriete wokgerecht!

2. Pittige Turkse dip

Of op z’n Turks: Acili ezme. Deze pittige dipsaus is perfect om tijdens een gezellige avond op tafel te zetten met wat platbrood. Meng Griekse Yoghurt met een scheut chilisaus. Voor een frisse twist voeg je hier een scheutje citroensap aan toe. Wil je meer pit? Voeg dan nog een fijngesneden pepertje of sriracha saus aan toe.

3. Caesar dressing met ansjovis

Om je salade op een verantwoorde manier wat smeuïger te maken, maak je een caesar dressing met ansjovis. Gebruik hiervoor 1 of 2 filets en wrijf deze samen met 2 teentjes knoflook met een vijzel tot een pasta. Wrijf voor de dressing de ansjovisfilets en knoflook in een vijzel tot een pasta. Voeg een rauwe eidooier, één eetlepel citroensap en twee theelepels mosterd toe en maak er een glad mengsel van. Roer 120 ml olijfolie er geleidelijk door. Maak de dressing af met wat zout en peper naar smaak.

Lees ook:
Gember: een krachtpatser in de keuken