fbpx

Gember: een krachtpatser in de keuken

Met zijn oorsprong in Azië, niemand weet eigenlijk precies waar, wordt gember al duizenden jaren gebruikt als specerij én geneesmiddel. Zeker de laatste jaren is gember steeds meer in opkomst en proef en zie je het overal. Tijd om deze bijzondere wortel eens in het zonnetje te zetten!

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet

Hoe en wanneer gebruik je gember?

Gember kan je op allerlei manieren gebruiken, in warme en koude gerechten, in baksels maar ook zeker in drankjes. Het is daarnaast onmisbaar als geneesmiddel. Ben je verkouden of heb je een griepje onder de leden? Maak dan eens een heerlijke kop thee met honing, citroen én deze krachtpatser.

Als specerij

Een beetje gember door je wok-, curry of stoofgerecht zorgt voor wat extra pit zonder dat het gelijk zo pittig is als een (rode) peper. Maar ook samen met kaneel in je appeltaart of cake is het een aanrader, het zorgt voor een heerlijke, warme en kruidige smaak. Heb je weleens gedacht aan een smoothie of sapje met deze specerij? Zeker met wortel, citroen, sinaasappel en appel maak je een gezonde maar ook hele smakelijke combinatie.

Gezond

Wist je al dat gember heel goed werkt tegen misselijkheid en reisziekte? Daarnaast helpt het goed tegen een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Ook heeft deze ‘wortel’ een ontstekingsremmende werking en helpt het goed bij gewrichtsklachten. Tenslotte stimuleert het een goede bloedsomloop, perfect voor die koude handen en voeten. Hierdoor krijg je direct wat meer energie. En zeker in de winter is dat natuurlijk erg welkom!

Vers, als poeder of in siroop

Gember is vers als wortel te koop, maar ook gemalen als poeder verkrijgbaar. Je vindt het bij iedere supermarkt, soms onder de naam Djahe. Hier vind je ook de bolletjes gember in siroop of een los flesje met siroop. Gembersiroop wordt vaak gebruikt in zoete recepten, dressings en sauzen.

Tips voor het gebruik:

  • Schil de gember niet met een mes, maar schraap de schil eraf met een lepel. Zo houd je veel meer over!
  • Gebruik je de krachtpatser in je thee, snijd dan niet te dikke plakken. Hoe dunner, hoe meer smaak het afgeeft. Je kunt het ook raspen.
  • Bewaar de verse variant het liefst in de koelkast. Dan kun je het 2-3 weken bewaren. Buiten de koelkast bewaren kan ook, dan blijft het ongeveer een week goed.
  • Gember kan je goed invriezen, snij het in kleine stukjes of rasp het even van tevoren. Je kunt het invriezen in kleine porties, zo heb je altijd een voorraadje.  Bevroren is het enkele maanden houdbaar.

Let op: let op met de hoeveelheid gember. Te veel gember kan juist bijwerkingen geven zoals een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Heb je een lage bloeddruk of slik je bloedverdunners? Overleg dan met de huisarts. Meer informatie over gember lees je bij het Voedingscentrum.

Lees ook:
7x waarom spinazie goed voor je is