fbpx

5 signalen dat je te veel suikers binnenkrijgt

suiker signalen

Ook al ben je geen zoetekauw die regelmatig cake en snoep tot zich neemt, het zal je verbazen hoeveel suikers je binnenkrijgt uit andere voedingsproducten die je wél dagelijks eet. Om maar wat te noemen: worstjes, ontbijtgranen en sauzen, maar ook yoghurt en brood. Deze signalen geven aan dat je te veel suiker eet.

Lees ook:
Feit of fabel? Van lightproducten val je af

5 signalen dat je te veel suikers binnenkrijgt

teveel suiker

1. Huidproblemen

Word je van de ene op de andere dag wakker met een uitbraak van pukkels in je gezicht of hals? Suiker is de grootste boosdoener voor de conditie van onze huid. Het spoort de hormonen aan om overtollig talg te produceren wat onze poriën doet verstoppen. Het resultaat: puistjes. Je zult meteen merken dat je huid flink zal verbeteren als je mindert met het eten van suiker.

2. Permanente verkoudheid

Blijf je maar proesten en snotteren en ben je dus eigenlijk continu verkouden? Kijk dan eens naar je eetgewoontes. Suikers ondrukken je immuunsysteem en remmen de aanmaak van witte bloedcellen. Je afweer kan zijn werk – waaronder het vangen van virussen en dus het voorkomen van verkoudheden  – dus minder goed doen.

3. Moodswings

Consumptie van suiker geeft je op een oppepper en verbetert je humeur. Maar het feit is dat dit niet langer dan een paar minuten duurt. Daarna keldert je suikerlevel, alsmede je humeur en je concentratie. Door deze schommelingen wordt je hormoonhuishouding in de war gebracht en evaart je lichaam stress.

4. Slaperigheid

Als je merkt dat je indut, denk je misschien dat je er goed aan doet om snel nog een koekje of energiedrankje te pakken voor een opkikker kan geven. Probeer dit niet te doen, want je bloedsuiker gaat dan met een piek omhoog om daarna weer snel te dalen, waarna je je juist nóg vermoeiender gaat voelen. Suiker kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts niet in slaap kunt komen. Eet daarom liever geen suikers net voor je naar bed gaat.  Om suikers te verwerken wordt het hormoon insuline door je lichaam aangemaakt. Insuline belemmert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat nodig is om in slaap te vallen.

5. Snacken

Suiker geeft een signaal naar je hersenen af van ‘meer, meer, meer’. Na het eten van zoete versnaperingen heb je zin om alleen maar meer te snacken. Zorg ervoor dat je langzame koolhydraten (volkoren productenen en groenten) en eiwitten toevoegt aan je dieet: deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor een vol en verzadigd gevoel.

Laat jij suiker voorlopig staan? Deel het met ons op Facebook.

Lees ook:
Minder suiker, vooral in de winter