fbpx

Minder suiker, vooral in de winter!

suiker thee

Suiker – we weten het allemaal – is niet goed voor ons en beïnvloedt het lichaam maar ook de geest nadelig. Maar hoe beteugelen we ons oerbrein dat een zwak heeft voor zoet, en hoe vinden we onze weg in de supermarkt als het om suiker gaat?

Lees ook:
Feit of fabel: van lightproducten val je af

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen als fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor, zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Aardappels en granen bevatten suikers in de vorm van zetmeel. Suiker gemaakt uit riet-of bietsuiker wordt wel kristalsuiker genoemd en wordt als smaakmaker toegevoegd aan talloze bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak. Wie denkt dat suiker dus te herkennen is aan zijn zoete smaak, heeft het mis. In de huidige voedselindustrie komt suiker ook in veel producten voor als vul- of bindmiddel en als conserveringsmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat er in kant en klare satésaus en mayonaise ook suiker zit?

Hunkeren naar zoet

De mens heeft sinds mensheugenis een voorkeur voor zoet. Dat oerbrein van ons is niet veranderd, alleen het aanbod van suikerhoudende producten is gigantisch toegenomen. Je zou kunnen zeggen dat ons brein is ingericht op schaarste en niet op zo’n grote overdaad.

Mag het licht uit!

Zolang het licht is, vraagt het lichaam om suikers, koolhydraten. Deze vraag stopt als het licht uitgaat. Kunstmatig licht is vaak een van de oorzaken van overgewicht. Mensen blijven door kunstlicht tot laat op en geven gehoor aan het lichaam dat om suikers vraagt. Vroeger aten de mensen met de seizoenen mee. In de zomer meer koolhydraten, in de winter meer eiwitten. Minder koolhydraten eten en in de winter meer slapen bevordert onze gezondheid. Het beteugelen van je lekkere trek en het herstellen van natuurlijke ritmes is wat je het beste voor lichaam en geest kunt doen.

Een nieuw etiket

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hoeveel suiker zij binnenkrijgen en willen niet alleen minder suiker in producten, maar vragen ook meer inzicht in de samenstelling van de producten. Supermarktketen Albert Heijn ontwikkelde een nieuw etiket voor de eigen merkproducten, dat meer transparantie biedt. Het etiket geeft tevens aan hoeveel van de dagbehoefte aan suiker een portie van het product bevat.

Hoeveel klontjes?

Wie zich in de etiketten verdiept zal al snel merken dat die dagbehoefte gemakkelijk overschreden wordt. Een pak vruchtensap telt al 22 suikerklontjes! Wie serieus werk wil maken van zijn suikerinname doet er goed aan terug te gaan naar een oertijdmenu met meer onverzadigd vet en eiwitten, zaden en kruiden en minder koolhydraten. Koek en snoep laten staan, alle pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten verruilen voor vers en enkel kruidenthee en water drinken, is al een goed begin!

Meer weten? Een aanrader is het boek: OERsterk – Drs. Richard de Leth.

Lees ook:
Is zout echt ongezond? Feiten en fabels over zout