fbpx

5 tekenen dat je niet genoeg water drinkt

water drinken

Anderhalf liter per dag is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water die we zouden moeten drinken om goed gehydrateerd te blijven. Ervaar jij één van deze ongemakken? Dan mag jij het op een zuipen zetten, ehhh… water dan!

Lees ook:
5 signalen dat je teveel suikers binnenkrijgt

Drink jij genoeg water?

genoeg water

Schrale lippen

Zoals bekend is, worden schrale lippen veroorzaakt door een tekort aan vocht. Ook al denk je vaak dat het komt door de gure wind van buiten of juist het bakken in de zon: hydrateren begint van binnenuit! Een groot deel van het water dat je drinkt gaat naar je huid toe en zorgt ervoor dat ook je lippen elastisch blijven.

Zin in zoetigheid

Een belangrijke vuistregel: van dorst krijg je honger. Bij dorst daalt je bloedsuikerspiegel daalt, omdat je de glycogeen-voorraden verbruikt. Jij en je uitgedroogde hersenen kunnen dan een enorme behoefte krijgen aan snelle calorieën zoals suiker. Maar: met een glas water kalmeer je dat gevoel in je hersenen ook. Win-win?!

Een stinkende adem

Als je geen water drinkt, wordt je mond droog. Geen hogere wiskunde. Maar bij frequente monddroogheid, wordt er alleen nog maar minder speeksel geproduceerd en kunnen bacteriën zich ongestoord vermenigvuldigen en ontstaat er tongplak. Koolzuurhoudende dranken, alcohol, roken en medicijngebruik kunnen daar nog een schepje bovenop doen. Drink daarom genoeg water om je mondomgeving goed te spoelen en fris te houden.

Donkere urine

Water werkt als een soort smeermiddel in je spijsverteringsstelsel en houdt je darmen flexibel en schoon. Tijdens het plassen worden giftige stoffen afgevoerd vanuit je lichaam, genoeg drinken helpt daar goed bij. Twijfel je of je wel genoeg drinkt? Kijk dan naar de kleur van je urine. Als deze donker gekleurd is, betekent het dat er te weinig vocht in je lichaam zit en is het goed om een extra glas water te drinken.

Concentratieproblemen

Als je moeite hebt om je te concentreren, kan het zijn dat je te weinig drinkt op een dag. Ook je humeur, geheugen en kritisch en besluitvormend denkvermogen kunnen er onder lijden. Ons brein bestaat voor ongeveer negentig procent uit water. Van één of twee procent vocht verliezen, zouden je cognitieve prestaties al omlaag gaan. Hoofdpijn of duizeligheid kan dan optreden. Kortom, water is van essentieel belang wanneer je optimaal wilt functioneren.

Lees ook:
Feit of fabel: van lightproducten val je af