fbpx

5 handige tips om te minderen met vlees

minder vlees eten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker vlees te laten staan. Een voedingspatroon met minder vlees heeft niet alleen voordelen voor je gezondheid, maar je redt het milieu en de dieren er ook nog eens mee! Weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Blijtijds helpt je stap voor stap naar een vega leefstijl.

Lees ook:
Video: ga jij minderen met vlees eten?

Tips om te minderen met vlees

vlees vega

1. Begin klein

Jezelf bestempelen met ‘vegatariër’ of ‘vegan’ is niet nodig. Je kunt gewoon minderen in je eigen tempo. Het gaat om het veranderen van je gewoontes en je smaak. Dat kost tijd en dat is prima. Elke dag dat je geen vlees eet is er één. En hoe vaker je zo’n dag hebt, des te makkelijker het wordt.

2. Vervang je favorieten

Vaak zit het tussen je oren dat jouw absolute favorieten niet gegeten kunnen worden zonder vlees. Wat vind je zo lekker aan kipsaté: de kip of de pindasaus? Doop eens een vleesvervanger als tofu in de pindasaus, en ontdek hoe dit je smaakt. Of maak een carpaccio van gegrilde aubergine met de welbekende ingrediënten als topping. Even wennen maar stiekem ook een openbaring, toch?

3. Beperk kant-en-klare vleesvervangers

Zeker in het begin kunnen vleesvervangers je helpen om minder vlees te eten. Een ‘sojaburger’ of een ’tempeh steak’ hebben het uiterlijk van een stuk vlees en met een beetje fantasie smaakt het er ook nog naar. Kant-en-klare vleesvervangers worden steeds beter van smaak, maar je kunt begrijpen dat deze nog niet écht gezond zijn en sterk bewerkt.

cashewnoten vegan

4. Leg de focus op plantaardig

Als je dan toch je eetgewoontes aan het aanpassen bent, kies dan vooral voor méér plantaardig: twee of drie verschillende groenten per maaltijd, meer peulvruchten en hele granen. Ga ook eens off-road in de supermarkt en loop eens naar het schap met noden en zaden. Peulvruchten, noten en zaden geven een bevredigende ‘bite’, die voorheen het vlees je gaf.

5. Verken andere keukens

Ga jij iedere dag nog trouw voor het AVG’tje, ofwel de Hollandse kost met Aardappels, Vlees en Groenten? – ja, dan is lastig om telkens weer te moeten bedenken wat de vleesvervanger gaat zijn. Gelukkig is er legio keuze uit andere keukens, waarbij je veel gemakkelijker eenpansgerechten bereid zonder vlees. Maak een uitstapje naar het traditionele India, Mexico of Japan en ontdek hun vega-geheimen. 

Lees ook:
Zo herken je een rijpe avocado