fbpx

Een rijpe avocado? Zo herken je ‘m!

rijpe avocado herkennen

Oergezond, onvoorstelbaar variabel en onbeschrijflijk lekker: de avocado. Maar dan wel een rijpe avocado. Want knagen op een keiharde knalgroene kegel is allesbehalve genieten. Kijk en voel voor je kiest.

Lees ook:
5 makkelijke tips om meer groenten en fruit te eten

Rijpe avocado kijken en keuren

De ideale avocado is zacht boterig van structuur en rijk romig van smaak. Heerlijk! Maar hoe kom je daar achter? Zo’n aanduiding in de supermarkt met ‘eetrijp’ of een vergelijkbare boodschap zegt weinig. Te vaak blijkt dat namelijk helemaal niet te kloppen. De avocado is nog (lang) niet aan consumptie toe, of al (ver) over de verorberingsdatum heen. Keuren en kiezen kun je dus maar beter zelf doen. Hoe? Gewoon op je zintuigen afgaan! Daar heb je ze voor tenslotte. En nee, moeilijk is het niet.

rijpe avocado helft

Welke kleur heeft een rijpe avocado?

Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt. Maar dat gaat bij de ene avocado sneller dan bij de andere. Dat heeft met de soort, de oogstwijze, het land van oorsprong, het vervoer, de opslag en de bewaartijd te maken. Dus de kleur is een indicatie, maar vertelt niet het hele verhaal. 

Voelen

Dat vraagt om nader onderzoek. Dus pak ‘m beet! Oftewel, druk erop. Een rijpe avocado kun je altijd lichtjes indrukken als je op de schil duwt. Lichtjes hè, anders beschadig je het vruchtvlees en dan krijgt de volgende klant een beurse avocado voor de kiezen, als jij hem laat liggen. Geeft de avocado geen krimp als je er zachtjes in knijpt, dan is hij nog niet klaar voor consumptie. Veert ie te veel mee, dan is hij overrijp. In beide gevallen: forget it.

Trek aan het steeltje

Bovenop de avocado zit een klein steeltje, meer een dopje eigenlijk. Vaak is dat in de winkel al verdwenen, maar tref je een avocado mèt, zachtjes aan trekken. Laat het makkelijk los en tref je eronder een mooi groen holletje, dan heb je de perfect rijpe avocado gevonden. Krijg je het steeltje maar met moeite los, onrijp! Gaat het makkelijk en is het holletje bruin, overrijp!

guacamole rijpe avocado

Overrijpe avocado

Toch een overrijpe avocado gekocht? Met een beetje mazzel kun je hem dezelfde dag nog wel eten door er bijvoorbeeld guacamole van te maken. Snel receptje: 2 overrijpe avocado’s, takje verse koriander, 1 kleine citroen, 1 uitje, zout. Snipper de ui en de koriander, prak de avocado’s fijn, pers de citroen uit. Doe er een snufje zout bij en mix alles door elkaar. Klaar.

Wat doe je met een onrijpe avocado?

Geen succes gegarandeerd, maar een avocado wil vaak toch nog behoorlijk rijpen als je ‘m samen met een banaan of een appel in een plastic zak stopt. Niet helemaal afsluiten, er moet een beetje zuurstof bij kunnen. Niet in de koelkast stoppen, daar kan de doorsnee avocado al helemaal niet tegen. Bewaren op kamertemperatuur is het beste.

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet