fbpx

5 tips voor een goed gesprek met je arts

Als je een belangrijk gesprek met je arts hebt, wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. En ook wil je ervoor zorgen dat je niet vergeet wat er wordt gezegd. Hoe zorg je dat het gesprek met je arts goed verloopt? Vijf tips.

Lees ook:
Grappige reacties van huisdieren bij de dierenarts

Hoe houd je een goed gesprek met je arts?

1. Bereid het gesprek goed voor

Bepaal welke vragen je zeker wilt stellen en schrijf deze vragen op. Stel de drie goede vragen. Dit zijn: ‘Wat zijn mijn mogelijkheden?’.  ‘Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?’ en ‘Wat betekent dat in mijn situatie?’ Stel een actuele lijst op met de medicijnen die je nu slikt. Het is ook aan te raden vooraf je rechten en je plichten in de zorg te lezen.

2. Tijdens het gesprek: vraag uitleg

Schroom niet om uitleg naar medische termen te vragen. Wat ook helpt: herhaal in je eigen woorden wat er zojuist gezegd is. Vraag de arts of je het zo goed hebt begrepen.

3. Vertel wat voor jou belangrijk is

Wat vind je belangrijk dat de zorgverlener van je weet? Vertel dit aan hem/haar. Dit kan een eerdere ziekenhuiservaring zijn, of iets waar je bang voor bent. Maar bijvoorbeeld ook je geloofsovertuiging of informatie over je gezin.

4. Neem iemand mee

Neem iemand mee die vertrouwd is. Je partner, een familielid of vriend of vriendin. Samen weet je meer en de ander kan vaak beter dan jijzelf onthouden wat er wordt gezegd. Ben je toch bang dat jullie vergeten wat de arts allemaal heeft meegedeeld? Het gesprek opnemen met een recorder is een aanrader. Of maak aantekeningen, dat helpt je ook later de belangrijkste zaken te herinneren.

5. Vraag tijd om na te denken

Als je een moeilijke beslissing moet nemen, vraag dan om bedenktijd. Vaak helpt het echt ergens een nachtje over te slapen. Heb je na het gesprek nog vragen? Maak dan een nieuwe afspraak.

Lees ook:
6 tips tegen rusteloze benen