fbpx

6 tips tegen rusteloze benen

Rusteloze benen tips

Rusteloze benen: als je er last van hebt, kun je er wanhopig van worden. De kwaal laat zich het beste omschrijven als warme, onophoudelijk tintelende, kriebelende onderbenen. Pas als je een tijdje met je benen beweegt, verdwijnt dit vervelende gevoel weer. Heel erg lastig… zeker als het je uit je slaap houdt!

Lees ook:
Eerste hulp bij brandend maagzuur

Rusteloze benen

Bij het Restless Legs Syndrome (RLS), de Engelse benaming van deze aandoening, ervaar je een naar gevoel in je benen. Sommige mensen omschrijven het als duizend krioelende mieren in hun onderbenen. Het komt in de meeste gevallen pas opzetten als je ontspant en met je benen languit op de bank of in bed ligt.

Van licht kriebelend tot altijd maar moeten bewegen

Ongeveer een half miljoen mensen gaan eronder gebukt, zowel vrouwen als mannen, maar met de vrouw flink in de meerderheid. Let wel, het Restless Legs Syndrome is iets anders dan spierkrampen of etalagebenen. De klachten variëren van licht kriebelende benen tot de onweerstaanbare drang om je benen te bewegen. Meestal krijg je er ’s nachts last van, waardoor deze aandoening je nachtrust, en mogelijk ook die van je partner, behoorlijk kan ondermijnen.

Hoe kom je aan Restless Legs?

Wetenschappers zijn er nog niet uit wat aan die rusteloze benen ten grondslag ligt, en of er überhaupt één aanwijsbare oorzaak is. Zo zouden factoren als levensstijl, erfelijkheid en leeftijd een rol kunnen spelen, maar ook vitaminegebrek, ijzertekort, hormonale veranderingen of een minder goede bloeddoorstroming zouden de kans op rusteloze benen vergroten.

IJzertekort?

Een laag ijzergehalte kan een oorzaak van rusteloze benen zijn, en toch is het helemaal geen goed idee om meteen een pot ijzertabletten te gaan kopen. IJzer dat nodeloos wordt ingenomen, kan zich namelijk in het lichaam gaan stapelen, met alle gevolgen van dien. Ga liever eerst naar de huisarts, en laat door een bloedonderzoek vaststellen of jouw ijzergehalte wellicht te laag is.

Magnesium als spierontspanner

Magnesium wordt gezien als een spierontspanner, dus daarom wordt magnesiumtekort vaak aangehaald als mogelijke oorzaak voor restless legs. Ook voor de inname van magnesium geldt dat het goed is om eerst een afspraak te maken bij een (orthomoleculair) arts die vast kan stellen of het lichaam daadwerkelijk ergens een tekort aan heeft.

Is het de overgang?

De overgang brengt hormonale veranderingen met zich mee en geeft vaak een scala aan uiteenlopende klachten, waarvan rusteloze benen er een kan zijn. Denk je dat het veroorzaakt wordt door de overgang, maak dan eens een afspraak met een verpleegkundig overgangsconsulent. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt zo’n consult vaak vergoed.

6 tips tegen rusteloze benen

Heb je last van rusteloze benen, begin dan eens met het volgende, mogelijk geeft het verlichting:

  • Houd vaste slaap- en waaktijden aan.
  • Skip koffie, alcohol en sigaretten. Ook chocolade kan een trigger zijn.
  • Zorg voor beweging overdag en loop voor het slapengaan nog een blokje om.
  • Neem van tijd tot tijd wisselbaden en/of douche koud af.
  • Boek regelmatig een massage, dit stimuleert de doorbloeding.
  • Zorg voor een gezond eetpatroon met voldoende ijzer, magnesium en vitamines.

Lees ook:
10 tips tegen koude voeten