fbpx

5x waarom we in coronatijd (mogelijk) meer dromen

dromenvanger dromen

Merk jij het ook? Dat je ’s nachts meer en misschien heftiger droomt? Of dat je ’s ochtends je dromen beter kunt herinneren? Dat kan! 5 verklaringen van dromenwetenschappers waarom we in coronatijd (mogelijk) meer dromen:

Lees ook:
Wat vertellen jouw dromen jou?

Dromen

Het fenomeen ‘dromen’ is voor mensen maar moeilijk te vatten. We weten maar weinig over wat zich in ons onderbewuste afspeelt. Zelfs in wetenschappelijk opzicht hangt er nog steeds veel mysterie om dromen heen. 

dromen quarantaine

1. We maken minder mee

We zouden onze dromen beter kunnen herinneren, omdat we in coronatijd simpelweg niet zoveel meemaken. Als we normaal gesproken overdag dingen ervaren die betekenisvol of opvallend zijn, functioneren we die als ‘markeringen’ in ons geheugen. Dan hebben we daar meer aandacht voor. Maar nu doen we minder ervaringen op, en zijn je dromen levendiger dan het ‘echte’ leven, waardoor ze makkelijker opvallen.

2. Veranderende stemming

Onze gesteldheid en ons ‘humeur’ wordt in de huidige situatie ook op de proef gesteld. Als je somber bent of als je weinig prikkelingen hebt, kan dat ervoor zorgen dat je je meer op jezelf en je psychologische reacties focust. Het is bewezen dat je van een veranderde stemming meer dromen kunt krijgen, en dat die dromen emotioneel zwaarder, levendiger of zelfs gewelddadig kunnen worden. Daar vallen ook nachtmerries onder.

3. Of zouden het stiekeme wensen zijn?

Volgens de bekende droompsycholoog Sigmund Freud werkt het anders. Hij zegt dat een droom meestal een hallucinerende realisatie is van min of meer bewuste wensen van de dromer. Dus nu weet je hoe je jouw volgende dromen wellicht ook zou kunnen interpreteren 😉

4. De psyche van overdag reflecteren

Als we in een periode zitten waarin meer conflicten, bedreidingen of ‘crisis’ voorkomt, gaan onze dromen vaak over dingen die te maken hebben met overleven. Onze slaap is een activiteit die onze psyche van overdag compenseert of reflecteert. Tijdens een pandemie kunnen we dromen over alle angsten die ons onderbewuste overdag probeert weg te drukken.

5. Een verstoord slaap-waakritme

Thuisisolatie kan ons vaste slaap-waakritme verstoren. Onze biologische klok wordt beïnvloed door drie (of eigenlijk vier) externe factoren: licht en donker, voeding en fysieke activiteit. En je kunt op alle drie de grip verliezen. De vierde is sociale relaties, maar dat is nu natuurlijk helemaal lastig te onderhouden. Hoe we gekke dromen of nachtmerries dus enigszins kunnen beperken, is zorgen dat je er een gezond slaappatroon op nahoudt. Als je ook wat routine aanbrengt in je eetgewoontes en zorgt dat je voldoende beweegt, zul je merken dat je beter en constanter slaapt.

Lees ook:
Een goede nachtrust: maar hoe dan?