fbpx

5x waarom we vaker wortels zouden moeten eten

wortels gezond

Een Oer-Hollandse groente die we allemaal kennen: de wortel. Maar wist je ook dat deze oranje rakkers een boost zijn voor onze gezondheid? Hierom zou je wortels vaker in huis moeten halen:

Lees ook:
5x gezonde tussendoortjes: verantwoord en lekker

Wortels zijn gezond

gezond wortel

1. Goed voor je ogen

Heb je wel eens een konijn gezien die een bril droeg? Het grapje is flauw, maar dat wortels goed zijn voor je ogen, is waar. Ogen zijn dol op vitamine A, die ons lichaam uit het stofje bètacaroteen haalt dat in hoge concentratie in wortels zit. Door een tekort aan deze vitamine kun je droge ogen krijgen of nachtblind worden. Iedere dag een schaaltje kan deze kwaaltjes dus verhelpen. Helaas, wortels helpen echter niet om je oogsterkte te verbeteren. Dus houd die leuke bril maar op!

2. Strak in je vel

Ook je huid zal je bedanken als je vaker wortels eet. Wortels helpen namelijk bij het krijgen van een gezondere en stralende huid. De vitamine A helpt om je huid te beschermen tegen de zon. Vitamine C en fosfor zorgen ervoor dat je huid elastisch blijft. 

3. Een bom van vezels

Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent. Perfect voor een lekkere middagsnack dus, zodat je de rest van de middag niet onnodig gaat snaaien.

4. Goed voor je cholesterol

Doordat wortels rijk zijn aan oplosbare vezels, werken ze cholesterolverlagend. De vezels in wortels binden zich namelijk aan de cholesteroldeeltjes in je lichaam, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten. Ook de kalium die je in deze groente vindt, helpt hierbij en voorkomt een te hoge bloeddruk. 

5. Ook het wortelloof kun je eten

Als je een bosje wortels koopt, verdwijnt het groene ‘haar’ als eerste in de prullenbak. Zonde! Wortelloof kun je namelijk eten en zit boordevol vitaminen en mineralen. De smaak is kruidig en lijkt op die van peterselie en je proeft ergens in de verte de wortel er in terug. Je kunt wortelloof rauw verwerken in een salade, maar is ook lekker om kort te bakken met een beetje olijfolie en knoflook. Of maak er pesto van.

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid