fbpx

5x zo blijf je fit en gezond in quarantaine

kiwi gezond

Werken aan een fit lichaam en een gezond gewicht; hoe doe je dat nu ons dagelijks leven er zo anders uit ziet? Voeding- en leefstijlcoach Marjon van Laatum van Vita Nova geeft vijf tips:

Lees ook:
Tips voor mantelzorgers: gezonde voeding voor ouderen

5x zo blijf je fit en gezond in quarantaine

gezond uit eten ontbijt

1. Zorg dat je ritme houdt in je dagelijks leven

Sta op dezelfde tijd op en werk, neem pauzes en ga slapen op dezelfde tijden als je gewend bent. Dit geeft structuur en dus houvast en voorkomt dat je minder gedaan krijgt, je je gaat vervelen en de neiging krijgt tot snacken en snoepen. 

2. Blijf in beweging

Sportscholen en sportverenigingen zijn gesloten, maar bieden veelal online lessen aan. Probeer op de dagen en tijden dat je normaal sport, ook nu te sporten. Er zijn veel apps met workouts die je thuis kunt doen. Mijn favoriet: ‘De 7m workout’. Zeven minuten klinkt immers heel wat aantrekkelijker dan een half uur… Laat ook je kinderen (mee)bewegen! Ook voor hen zijn er leuke digitale lessen.

3. Ga naar buiten!

We mogen gelukkig nog naar buiten en het weer werkt gelukkig ook mee. Kan je niet sporten; wandel en fiets! Bewegen activeert je hersenen zodat je productiever wordt in je (school)werk en werkt goed tegen sombere gedachten.

4. Eet gezond en gevarieerd

Multivitamines vergroten de weerstand niet, gezond eten wel! Eet elke dag veel groente (min. 250 gram per dag), twee stuks fruit en volkoren graanproducten (volkoren brood muesli, zilvervliesrijst, volkoren pasta) en beperk suikerhoudende dranken en alcohol. Plan wat je wilt eten en maak een boodschappenlijstje. Beperk snoepen door simpelweg geen snoep in huis te halen en drie keer per dag een maaltijd te eten waar je genoeg energie uit haalt.

5. Ontspan en slaap voldoende

Juist nu we veel thuis zijn en op elkaar aangewezen zijn, kunnen irritaties sneller ontstaan. Ontspan met elkaar in de buitenlucht, met een spel of goed gesprek of neem juist even een moment voor jezelf met een goed boek of een bad of douche.

Lees ook:
Tomaat is supergezond: en dit is waarom