fbpx

6 manieren om stress binnen de perken te houden

We hebben allemaal wel eens last van stress, de een wat meer en sneller dan de ander. Zolang je slechts af en toe wat stress ervaart is er niet veel aan de hand. Sterker nog: een klein beetje stress zo nu en dan houdt je ook scherp en alert. Te veel stress kan ongezond worden en daarom geven wij je zes tips om het binnen de perken te houden. 

Lees ook:
5 tips bij keuzestress: zo hak je de knoop door

Zo houd je stress binnen de perken

never-stress

1. Goed is goed

Ben jij jezelf bewust van hoe hoog je jouw lat legt? Grote kans dat hij vaak (onbewust) nét iets te hoog ligt. Of het nou gaat om iets op je werk, een etentje met vrienden dat je perfect wilt organiseren of het simpelweg op orde houden van je huis: goed is genoeg.

Natuurlijk is het leuk om soms extra uit te pakken, net wat meer je best te doen. Maar oefen eens een keer in alles wat minder goed te doen dan je gewend bent van jezelf. Streef naar een zeven, in plaats van die tien.

2. Bewaar je focus

Een veel voorkomend stresssignaal is dat men ineens alles tegelijk wil doen, en wel nu! Helaas werkt dat averechts en zul je zien dat je door je te focussen op slechts één ding tegelijk uiteindelijk sneller en beter resultaat behaalt. Denk er ook eens aan om die activiteit zo mindfull mogelijk te doen, zonder afleiding van bijvoorbeeld radio of televisie op de achtergrond. Focus is heel goed te trainen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twintig minuten werkt aan activiteit x en daarna vijf minuutjes pauze neemt.

3. Herken je eigen stressignalen

De valkuil waar mensen met een burn-out zijn ingetrapt is dat zij te lang de signalen hebben genegeerd die ons lichaam ons geeft wanneer het stress ervaart. Misschien is dit dus eigenlijk wel de tip die bovenaan deze lijst zou moeten staan: herken en erken je eigen stresssignalen. Maak een lijstje van klachten die bij jou optreden, zoals bijvoorbeeld slecht slapen, hoofdpijn, rusteloos zijn. Doe een stapje terug als je deze signalen tegenkomt en vraag jezelf af waar het ‘even mis ging’.

4. Geef je lichaam aandacht

Stress kruipt in je lijf en kan zich daar gemeen vastzetten. Sommige mensen lopen al jaren rond met rugklachten, gespannen schouders, het gevoel van een strakke buik of zelfs met hartkloppingen. Onderzoek wijst niks ernstigs uit en wat blijkt: het is de stress. 

Wees daarom lief voor je lichaam. Geef het rust, reinheid, ritme en regelmaat. Ben je niet zo’n sporter? Ga lekker wandelen of fietsen. Zorg voor een fijn slaapcomfort, eet gezond en drink niet te veel alcohol. Zo simpel is het.

5. Een minuutje rust

Probeer eens om het uur alles wat je aan het doen bent naast je neer te leggen en even rustig te gaan zitten. Zet beide voeten op de grond, leg je handen op je bovenbenen en doe even helemaal niets anders dan inademen door je neus en uitademen door je mond. Luister naar de geluiden om je heen en ervaar (gek genoeg) een soort stilte. 

Lees ook:
Wat is een burn-out?