fbpx

Wat is een burn-out?

burn-out 50-plussers

Wat is een burn-out? Sociaal Psycholoog, yoga- en meditatiedocent én stress- en burn-outdeskundige Nienke Thurlings legt het uit.

Lees ook:
50-plussers zijn minder gevoelig voor burn-out en dit is waarom

Een burn-out wordt vaak verward met overspannen of overwerkt zijn. Een gedachtegang die niet klopt: wie overwerkt of overspannen is heeft al een aantal rode vlaggen gemist, maar vindt relatief snel een weg terug. Een burn-out is het meest extreme eindstation van stress. Een totale uitputting van het systeem op lichamelijk en geestelijk niveau dat vraagt om een volledige reset.

Nienke: “Je kunt je voorstellen dat je heel veel grenzen over moet gaan, wil jouw basissysteem volledig falen. Lichaam en geest geven al lange tijd, soms zelfs al jaren, signalen waaruit blijkt dat ze stress ervaren. Vage klachten monden uiteindelijk uit in serieuze problemen als een verstoorde hormoonbalans, een sterk verminderd concentratievermogen, geheugenverlies en een aangetast immuunsysteem met allerlei ziekten tot gevolg.” Wie zichzelf en zijn lichaam echt kent, herkent tijdig de vage klachten. Helaas zien de meeste mensen ze niet én negeren we ze.

burn-out tekenen

Dank aan de prestatiemaatschappij

“Wij leven in een maatschappij die dit soort signalen als falen en zwak ziet. De mores is ‘we moeten onze schouders eronder zetten’,” legt Nienke uit. Zoals een burn-out in de loop der jaren ontstaat, is volgens haar ook onze burn-out maatschappij over een periode van decennia ontstaan.

“Al sinds de opkomst van de industrialisatie, het consumentisme, marktdenken en de opkomst van reclame in de jaren ’70 heerst het gevoel: dingen moeten anders. We willen meer, beter. Daardoor leven we en masse met de angst om niet te voldoen en denken we steeds dat geluk in de toekomst ligt. Dat zegt heel veel over hoe we met onszelf omgaan. Ieder mens wil zich veilig en geliefd voelen, wie zwakte toont wordt daar helaas nog veel op aangesproken. Mannen nog meer dan vrouwen.” Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je jezelf blijft en een een burn-out voorkomt.

Wil je meer te weten komen over stress en burn-out? Nienke schreef er een een heel toegankelijk boek over. Kijk ook eens op haar Facebookpagina of website voor informatie.

Lees ook:
6 manieren om stress binnen de perken te houden