fbpx

Natuurzin: Híerom voelen we ons zoveel beter in de natuur

Marieke Schatteleijn
Afbeelding: Ⓒ Sheena Schouwink

Wil je jezelf weer even helemaal opladen? Trek je jas aan en stap naar buiten! Blijtijds sprak boswachter Marieke Schatteleijn waarom we ons zoveel beter voelen in de natuur. In haar nieuwe boek Natuurzin trekt ze op ontdekkingstocht door haar favoriete natuurgebieden in Nederland.

Natuurzin

Tijdens de lockdown merkten we het allemaal: het buitenzijn begon te lonken. We zochten toevlucht in de natuur en herontdekten al wandelend hoe het ons door spannende tijden loodste. Marieke Schatteleijn is sinds 2010 boswachter bij Staatsbosbeheer en ook mede-presentatrice van het tv-programma Binnenstebuiten (KRO-NCRV). In haar boek ‘Natuurzin’ legt ze per gezondheidsthema uit hoe de natuur ons blijer, gezonder en creatiever maakt.

marieke boswachter
Afbeelding: Ⓒ Sheena Schouwink

“De natuur is waar we vandaan komen, het wordt tijd dat we weer naar huis gaan. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.

Boswachter Marieke Schatteleijn

We voelen ons gelukkig in het groen, hoe komt dat eigenlijk?

“Het is de plek waar wij als mens geëvolueerd zijn en altijd geleefd hebben. De mensheid woont pas sinds hele korte tijd in steden. Wat we door de waan van de dag soms vergeten is dat ons lichaam het nog steeds heel erg nodig heeft om verbonden te zijn met de natuur. Je ziet nu ook verschillende trends waarbij we de natuur naar binnen halen. Als je voelt wat groen met je doet, dan koester je het ook. Het is ons thuis.”

Wat maakt dat de natuur ons welzijn bevordert?

“De natuur verlangt niks van je. Het is er gewoon. Alleen dat al is voor veel mensen een verademing. Maar de vormen, geuren en geluiden in de natuur hebben ook een andere uitwerking op ons brein en lichaam. zo is met MRI scans gemeten dat ons brein daadwerkelijk anders reageert op afbeeldingen van de natuur.. We ervaren ook minder prikkels en bewegen makkelijker in de natuur, het voelt minder zwaar. Een mens is deel van de natuur, net zo goed als bomen en dieren. Ons immuunsysteem blijkt zelfs een oeroude verbinding te hebben met het microleven in de planten en de aarde. We staan ermee in contact via de huid, we ádemen haar.”

Straks wordt het weer winter: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we natuurzin houden?

“De dag beginnen in de natuur is de beste start die je jezelf kunt geven. Hoe donkerder het wordt, hoe harder we het nodig hebben naar buiten te gaan om een portie natuurlijk licht op te doen. Ik zorg dat ik iedere dag minstens een uurtje eruit ga. Tegenwoordig doe ik veel van mijn vergaderingen en telefoontjes al wandelend. Twee in één. Als je in het najaar moeite hebt met opstaan in de ochtend, raad ik je aan júist naar buiten te gaan zodat je lichaam goed die lichtprikkel krijgt en je biologische klok op het ritme van de aarde wordt ingesteld.”

blote voeten

Wat is jouw tip voor een mindful wandeling?

“Rechtstreeks vanuit je drukke schema de natuur in stappen kan soms als een hele omschakeling voelen. Hier leent een blotevoetenwandeling zich perfect voor. Je voelt de aarde, komt met het microleven in contact en het zet je aan tot bewuster lopen. Maar ook hardlopen of met een tekenblok de natuur in zijn goede oefeningen om er met bewuste aandacht aanwezig te zijn.”

Lees ook:
5x lekker de natuur in