fbpx

Alles over jackfruit: de fruitige vleesvervanger

jackfruit vrucht

Het is groen, fruitig en heeft een vlezige structuur: jackfruit! We zien de vrucht steeds vaker terug in vegetarische gerechten. Maar is het even voedzaam als vlees? Lees hier alles over jackfruit.

Lees ook:
Dus daarom haal je een paprika in huis!

Alles over jackfruit

Het nieuwe pulled pork

De structuur van jackfruit lijkt op vlees van rund, varken of kip. Vandaar dat het fruit zo populair is bij vegetariërs en veganisten. Rijpe jackfruit is van nature zoet en lekker als snack. De onrijpe vrucht is daarentegen geschikt om te marineren met vleeskruiden en daarna te bakken, waardoor een echte vlees-bite ontstaat. Wil je genieten van een gezonde BBQ? Beleg je burger dan eens met dit gebakken fruit: het nieuwe pulled pork.

Geen waardige vleesvervanger

Jackfuit mag dan wel de smaakbeleving van vlees hebben, maar qua voedingswaarden kan de vrucht het niet winnen: het bevat veel koolhydraten maar weinig eiwitten, ijzer en vitamine B12 – stoffen die je als vegetariër juist wilt aanvullen. Vul je maaltijd dus altijd aan met andere (vleesvervangende) producten. De zaden van jackfruit zitten overigens vol met mineralen. Gooi de zaden dus niet weg maar kook deze; ze smaken naar eetbare kastanjes.

Kleverige jackfruit

Wel geven we je graag een spoiler mee: wie de stekelige vrucht opent, komt er zelden met schone handen van af. Het vruchtvlees is kleverig en zelfs met zeep krijg je de kleverigheid moeilijk verwijderd. Een foef: smeer een beetje plantaardige olie op je snijplank en wrijf het mes ermee in.

Waar koop je jackfruit?

Omdat jackfruit groeit in exotische landen als India en Brazilië en loeizwaar is – één vrucht weegt soms wel 40 kilo – valt er ook iets te zeggen over de duurzaamheid van jackfruit. In Nederland vind je het product daarom zelden als verse vrucht in de schappen. Wel wordt het fruit steeds beter verkrijgbaar; in de supermarkt vind je drie soorten voortgekruide kant-en-klaar verpakkingen en ook een gepekelde variant in blik van Fair Trade.

Lees ook:
10 weetjes over kiwi die je nog niet wist