fbpx

Cacaodrank: de heilzame werking van pure cacao

cacao drank

Voor wie een cappuccino het liefst drinkt met een snufje cacaopoeder, hebben we goed nieuws: cacaodrank is gezond voor lichaam én geest. Het perfecte cacaodrankje is schuimig met 100% pure cacao en toegevoegde kruiden. Lees hier hoe je het drankje bereidt en welke positieve effecten het op ons heeft.

Lees ook:
Feest: chocola is gezond

De heilzame werking van pure cacao

pure cacao

Krachtige plant

Voor veel inheemse stammen in Midden-Amerika is het drinken van cacaodrank al duizenden jaren een heilig ritueel. Cacao is de vrucht van de Theobroma Cacao boom, wat voor de bevolking daar letterlijk ‘voedsel van de goden’ betekent. Er zijn veel mysteries rondom de cacaoplant. Zo zou het ons kunnen ondersteunen in verschillende aspecten van ons leven: gezondheid, positieve energie, creativiteit, focus & leven vanuit het hart. Tijd om cacaodrank terug te brengen naar onze Westerse wereld!

Zo maak je een cacaodrankje

Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter. Voeg kruiden als cayennepeper of gember toe om het effect van cacao te versterken. Kies kaneel, vanille, nootmuskaat of anijs voor een warmere en vollere smaak.

Ingrediënten:

  • 15 tot 25 gram cacaopoeder (of vlokken)
  • 150 ml heet water
  • optioneel: kruiden zoals kaneel, kardemom, gember, kurkuma, vanille, anijs, nootmuskaat, kokosnootolie, cayennepeper

Cacao cappuccino

Dit is de gezonde variant op de cappuccino die je uit het koffieautomaat haalt. En je bent helemaal verantwoord bezig als je voor plantaardige melk kiest. Havermelk is heerlijk om het romiger te maken en is zelf van nature wat zoeter. 70°C is heet genoeg om de cacaovlokken goed te laten smelten. Los de cacao 15 seconden op in het hete water, roer en schenk de geschuimde melk erover.

Ingrediënten:

  • 10 tot 15 gram cacaopoeder (of vlokken)
  • 40 ml heet water
  • 100 ml (haver)melk om op te schuimen
  • aftoppen met vanille, kardemom of chilipoeder

Alternatief voor koffie

Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen welke hoeveelheid jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie: je krijgt energie maar de cafeïne blijft je bespaart.

Lees ook:
Alternatieven voor het kopje koffie