fbpx

Klaar met koffie? Dit zijn vier lekkere alternatieven

koffie anders

Ben jij van plan om je dagelijkse bakkie te laten staan of om te minderen met koffie? En geniet je juist zo van een momentje met een warme kop in je handen, de geur in je neus en even ontspannen? Probeer dan eens een van de onderstaande varianten op koffie!

Lees ook:
Rooibosthee: 5 redenen om het meer te drinken

Minder koffie is een trend

Tegenwoordig kijkt haast niemand meer vreemd op als je vraagt om een decaf in een restaurant, hoewel koffie zonder cafeïne in de automaten nog niet te krijgen is. Minderen met koffie is een trend, en dan met name omdat we ons steeds bewuster zijn van de effecten van (te veel) cafeïne op ons lichaam. Maar o, wat is het fijn. Dat dagelijkse bakkie. En daarom zocht de redactie van Blijtijds naar alternatieven!

4x lekkere vervangers voor koffie

Kurkuma latte

Kurkuma latte wordt ook wel ‘golden milk’ genoemd. Het kruid kurkuma ken je misschien wel, het is namelijk gewoon te koop bij de supermarkt en te vinden tussen alle andere kruiden. Dit kruid schijnt verwarmende én helende krachten te hebben, ideaal dus voor deze tijd van het jaar met de griep om ons heen. De smaak: zoet, romig en een beetje scherp zoals ook gember dat kent. Een kurkuma latte kun je kant en klaar kopen bij o.a. bol.com, Ekoplaza en biologische winkels. Je maakt hem echter net zo makkelijk zelf. Verwarm voor 1 kop 200 ml amandelmelk in een pannetje en voeg een halve theelepel kurkuma toe. Doe hier naar smaak wat agavesiroop, gember, een snuf peper en kaneel bij. Schuim vervolgens de melk op en klaar is kees!

koffie alternatief

Chai latte

Chai is het Indiaase woord voor thee en latte voor melk. Maar een chai latte is meer dan een kop thee met melk. Het is een drankje volgens Indiaas recept, waar thee veel kruidiger is dan bij ons.  In bijna iedere supermarkt is chai thee te koop. Een chai latte maakt je door een kop hele sterke chai thee te zetten. Giet de koop halfvol. Je kunt de thee eventueel een beetje zoeter maken met honing. Vervolgens schuim je melk op, die je over de thee heen schenkt en klaar is je chai latte. Een romige, zoete melkthee. Voor de gemakzoekers onder ons: je kunt ook kant en klare mixen kopen.

Pure cacao

Pure cacao is ons nuchtere land nog een beetje aan het veroveren maar ook dit is op de redactie getest, wij wilden het jullie niet onthouden. Men zegt dat dit drankje een enorme energie boost geeft, focus en creativiteit versterkt. Het zou daarom de ideale vervanger zijn van een kop koffie in de ochtend. Pure cacao is niets meer dan fijngemalen cacaobonen (zonder toevoegingen) en gekookt water. Hier kun je voor de smaak (het smaakt wat bitter met in de verte een herkenning aan chocolade) allerlei kruiden aan toevoegen, evenals opgeklopte melk voor het cappuccino effect. Pure Kakaw verkoopt deze cacao en heeft allerlei lekkere recepten voor je klaar staan!

Chikko not coffee

Vooruit, als je dan echt de smaak van koffie in je mok wil dan is Chikko not coffee een goed alternatief, getest door de redactie van Blijtijds. Chikko is poeder van de cichorei wortel, maar dat mag je verder vergeten. Als je een Chikko bereidt als een echte koffie, dus met gekookt water en eventueel lekker opgeklopte melk, dan proef je een warme drank met subtiel bitter smaakje. Het is te koop bij Ekoplaza en drogisterijen als Holland & Barret.

Lees ook:
Bakje koffie? De voor- en nadelen van koffie