fbpx

De (bitter)zoete waarheid over drop

dropjes

Wist jij dat wij Nederlanders gemiddeld zo’n 32 miljoen kilo drop per jaar consumeren? Dat betekent dat we persoon dus 2 kilo drop per jaar wegwerken. Heb jij enig idee wat een dropje eigenlijk is?

Lees ook:
5x hier verwijder je kauwgom mee uit je haar of kleding

Drop is niet typisch Nederlands

Vraag een willekeurige niet-Europeaan of hij een dropje lust en hij zal je gek aankijken. Nergens ter wereld is de dropconsumptie zo hoog als bij ons, hoewel het geen typisch Nederlands product is. Sterker nog: al duizenden jaren geleden werden de extracten van zoethout gebruikt tegen bepaalde klachten. Pas in de 18e eeuw was er een Italiaan die het sap van zoethout verwerkte tot drop, waarna een Engelsman het begon te verkopen. Waarschijnlijk zijn het de zeevaarders geweest die het lekkere goedje meebrachten naar Nederland.

Drop is een natuurlijk snoepje

Het snoepje wordt gemaakt van het sap van de zoethoutwortel, waarvan zo’n twaalf verschillende soorten bestaan. Daar heeft de smaak echter niet zo veel mee te maken. Zodra de zoethoutwortels zijn gedroogd worden ze fijngemaakt en gekookt, waarna een zwarte vloeistof ontstaat. Die vloeistof giet men in blokken en deze blokken komen als basisingrediënt voor de latere dropjes die wij eten naar Nederland. In onze fabrieken wordt blokdrop bewerkt met allerlei ingrediënten (want, zoveel soorten zoveel smaken), waarna het simpelweg nog hoeft te drogen en voilà: daar zijn onze dropjes.

Slecht voor je bloeddruk

Nu is het voor sommigen van ons nogal verleidelijk om maar door te snoepen als het gaat om drop. Te veel drop eten is echter niet gezond! Hoewel het basis ingrediënt duizenden jaren geleden werd ingezet als medicijn, weten we inmiddels beter.Drop bevat veel suikers én de stof glycyrhizine. Dit is een enzym dat de vochthuishouding en de bloeddruk mee reguleert. Van drop eten, en dan vooral meer dan af en toe een dropje, kun je een hoge bloeddruk krijgen.

Heb jij altijd al in een dropjesfabriek willen kijken? Het Klokhuis ging je voor!

Video: Ⓒ Youtube