fbpx

De geheimen van kefir: alternatief voor yoghurt

Ben jij op zoek naar een nieuw ochtendritueel? En ontbijt jij het liefste met zuivel? Probeer dan eens kefir, het smaakt naar zure yoghurt en zit vol met proteïnen en probiotica. Als het goed is gaat er een belletje rinkelen, want in de jaren ’80 vond je het populaire zuivelproduct in het koelschap van iedere supermarkt. Pssst… Dit zijn de geheimen van kefir.

Lees ook:
Rabarber: 2 favoriete recepten met rabarber en bereidingstips

De geheimen van kefir

Je goed voelen

Kefir is een eeuwenoude drank die duizenden jaren geleden al gedronken zou worden door mensen in de Kaukasus (een groot berggebied tussen Rusland en Turkije), waar de drank gezien wordt als een geschenk van de profeet Mohammed. Kefir is afgeleid van het Turkse woord keyfir, wat ‘je goed voelen’ betekent.

Kefir, de drank van de honderdjarigen

Kefir wordt over de wereld het meeste geconsumeerd in de Blue Zones; de gebieden waar procentueel de meeste gezonde 100-plussers ter wereld wonen. Dat kan geen toeval zijn.

Gefermenteerd

Kefir is een gefermenteerde drank. Lang geleden fermenteerden mensen al, puur om producten langer houdbaar te maken. Fermenteren is weer helemaal terug van weggeweest vanwege de goede bacteriën die erbij vrijkomen en het proces geheel plaatsvindt zonder chemische toevoegingen.

Kant-en-klaar

In de kefirdranken die je in de meeste supermarkten tegenkomt, zitten vaak geen gisten. Deze kant-en-klaar dranken zijn gemaakt van yoghurt met kefirachtige culturen en is daardoor eigenlijk geen echte kefir. Als je overweegt om met kefir te starten voor een betere darmflora, ga dan eens naar een natuurwinkel bij jou in de buurt en laat je adviseren welke kefir-drank jij het beste kunt kiezen.

Echte kefir

Echte kefir is rijk aan een spectrum van probiotica, koolzuur en een piepklein beetje alcohol. Er is waterkefir en melkkefir. Mensen ontbijten met melkkefir dat gemaakt is van koeien-, geiten- of schapenmelk. Aan deze melk worden levende kefirkorrels toegevoegd, die er uitzien als stukjes natte bloemkool. Dit zijn opgehoopte schimmel- en melkzuurbacterie-culturen. Het klinkt ietwat smerig maar deze probiotica zijn ontzettend goed voor je darmflora.

Rijk aan vitamine K2

Kefir bevat als een van de weinige zuivelproducten vitamine K2. Deze vitamine helpt je calciumhuishouding op orde te houden. Vitamine K2 zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals in je botten en tanden.

Lees ook:
5 verrassende gerechten met asperges