fbpx

De overgang: hoe merk je dat het is begonnen?

overgang 1

De overgang: alle vrouwen moeten er ooit aan geloven, maar wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Hoe weet je wanneer het zover is?

Lees ook:
Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze

Menopauze

Wanneer je een jaar lang niet hebt gemenstrueerd, is de kans aanzienlijk dat je de menopauze hebt bereikt. Hoe dichter vrouwen bij dit moment zijn, hoe meer ze last van klachten krijgen. Deze kunnen wel tien tot vijftien jaar aanhouden. De bekendste klachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename en zelfs depressies. En – niet schrikken ­– er zijn nog véél meer mogelijke klachten.

Pre-menopauze

Maar voordat het zover is, verandert er al behoorlijk wat in je lichaam. De fase die aan de menopauze voorafgaat, kan wel acht jaar kan duren. Gedurende deze periode verandert je hormoonhuishouding langzaam: de hormonen progesteron en oestrogeen nemen af. Dit kun je merken aan een onregelmatige cyclus (bijvoorbeeld eerst vaker en daarna juist minder vaak ongesteld), abnormaal veel bloedverlies, slecht slapen, vermoeidheid, vocht vasthouden, emotionele instabiliteit en meer klachten voordat je ongesteld moet worden.

overgang 2

Bewijs

Hoe kun je nou zeker weten dat je richting die overgang gaat? Het is lastig dit bij de huisarts vast te laten stellen. Het heeft weinig zin bloed te laten prikken, omdat je hormoonspiegel wisselend is. Dat betekent dat de hoeveelheden progesteron en oestrogeen kunnen variëren op verschillende momenten in je cyclus. Ook leeftijd is een lastige: de menopauze vindt gemiddeld rond het vijftigste levensjaar van een vrouw plaats, maar dit kan ook jaren eerder of later zijn. Bovendien heeft de ene vrouw veel meer klachten dan de andere. Luisteren naar je intuïtie is in dit geval misschien wel het verstandigst.

Taboe

Niet alle vrouwen, maar toch wel een aanzienlijk deel van hen beschouwt praten over de overgang nog steeds als een taboe. Het is ook niet leuk om steeds maar over dezelfde soort klachten te praten met – bijvoorbeeld ­– je partner, maar met leeftijdsgenoten vind je misschien meer raakvlakken dan je in eerste instantie had gedacht. Pols eens bij vriendinnen of collega’s of zij al klachten hebben; je zult zien dat je niet de enige bent. Ervaringen met lotgenoten uitwisselen kan fijn zijn: je vindt herkenning bij elkaar en kan even ongegeneerd klagen – en er samen om lachen, want iedereen die richting de overgang gaat, zit nou eenmaal in hetzelfde schuitje.

Lees ook:
Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze