fbpx

Dit gebeurt er als je elke dag water met citroen drinkt

water met citroen

Je kent ze vast wel: mensen die de dag niet met een kop koffie starten, maar met een glas gekookt water met citroensap. Waarom doen ze dat? Wat voor geheim herbergt dat zure citrusfruit, dat we er zo massaal voor vallen?

Lees ook:
Fruitwater: 8 verfrissende recepten voor warme dagen

water met citroen

Water met citroen

‘s Morgens zitten onze darmen vaak nog ‘op slot’. Water met een uitgeknepen citroentje brengt het spijsverteringsstelsel op gang. Omdat water, vooral in de winter, nogal koud op de maag kan vallen, kiezen veel mensen voor lauw of gekookt water. Het citroensap versterkt de werking van ons maagzuur en helpt je ook van een opgeblazen gevoel of verstopping af. Daarbij is citroensap verfrissend, je bent meteen klaarwakker! Is een hele citroen te zuur voor je? Knijp dan een halve citroen uit en voer de hoeveelheid eventueel langzaam op.

Weg met die gifstoffen door water met citroen

Citroen stimuleert de lever, en bevordert het verwijderen van gif- en afvalstoffen. Denk ook aan ‘afval’ in de darmen, dat als een soort plak aan de darmwand blijft zitten, waardoor vitamines en voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Citroenwater geeft die oude ontlasting een zetje, zodat de darmen gereinigd worden.

Geef blaasontsteking geen kans

Heb je snel last van blaasontsteking? Dan wordt het zeker tijd om wat vaker een citroentje te persen. Citroensap werkt namelijk diuretisch, ofwel vochtafdrijvend, zodat je urinewegen gifvrij blijven. Het ‘zuurtje’ in de citroen heeft ook nog eens invloed op de pH-waarde, waardoor bacteriegroei wordt tegengegaan.

Een bommetje vitamine C

Een citroen is rijk aan vitamine C, de bestrijder van griep, keelpijn en verkoudheid. Daarnaast stimuleert het de opname van ijzer uit voeding. Citroensap voordat je een ijzerrijke maaltijd neemt, is dus een heel goed idee. Zuivelproducten daarentegen hebben juist een negatieve invloed op die ijzeropname. Geen glaasje melk bij je groene salade dus!

Een frisse mond

Een citroen zorgt voor een frisse adem, niet alleen vanwege de smaak en geur, maar ook omdat het bacteriën in de mond bestrijdt. Drink daarom dagelijks een glas water met citroen, met name bij tandvleesproblemen. Maar let wel: citroensap kan het tandglazuur aantasten. Dus wel even flink naspoelen met een glaasje water.

Zet die brains maar aan

Naast vitamine C is citroen rijk aan kalium en magnesium. Die stoffen hebben weer een gunstig effect op onze hersenen en zenuwen. Het geeft je helderheid en een betere concentratie. Een presentatie geven, een lange werkdag of een stressvolle baan? Zet die citruspers maar aan!

Hydrateren met water met citroen

Voor veel mensen is het drinken van voldoende water lastig, omdat ze het niet echt lekker vinden. Een citroen geeft water meer smaak, waardoor het wel als favoriete dorstlesser gedronken kan worden, bijvoorbeeld in combinatie met gember als een soort thee. Deze drank geeft je vocht, warmt je heerlijk op en zet die innerlijke verbrandingsmotor volop aan.

Lees ook:
5 makkelijke tips om meer groenten en fruit te eten