fbpx

5 makkelijke tips om meer groenten en fruit te eten

groenten en fruit

We eten nog steeds veel te weinig groenten en fruit. Volgens het Voedingscentrum zou je minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag moeten eten, en dat halen de meesten van ons bij lange na niet. Jammer, want  groenten en fruit zijn niet alleen oergezond, maar ook nog eens verschrikkelijk lekker. Als je er maar een beetje creatief mee omspringt.

Lees ook:
Zo houd je groenten en fruit langer fris en fruitig

Meer groenten en fruit

Moet dat nou, groenten en fruit eten? Ja! Die zitten namelijk zitten boordevol vitamines en mineralen die je anders niet binnenkrijgt, ook niet met een voedingssupplement. Bovendien zitten er ontzettend veel voedingsvezels in groenten en fruit. Die houden je darmen gezond en voorkomen pieken in je bloedsuikerspiegel. Volgens experts heb je ook nog eens minder kans op hart- en vaatziekten, kanker of een te hoge bloeddruk als je ruim voldoende groenten en fruit eet.

Omdenken

Wat is ruim voldoende? Denk dan aan zo’n 350-400 gram groenten per dag, plus 2 à 3 stuks fruit. Komen appels en bananen je neus uit en ben je geen liefhebber van groente? Dan moet je misschien een beetje ‘omdenken’. Vergeet die doorgekookte spruitjes van vroeger, wok ze met een spekje in wat olie. Kook de appelmoes niet tot pap, maar maak er compote van met hele stukjes erin. Als je zó met groenten en fruit omspringt, wordt het vanzelf een feestje. Hieronder vijf tips om je een handje te helpen.

1. Maak het lekker

Elke dag een kwak gaar gekookte groente op je bord is geen goed idee. Variatie is het toverwoord. Het internet barst van de simpele recepten die je in een handomdraai op tafel zet. Gewoon ‘recepten eenvoudig’ intikken bij Google, moet jij eens zien!

2. Begin de dag fruitig

Gooi een handje rozijnen en wat schijfjes banaan door je yoghurt, leg een paar plakjes komkommer of tomaat op je bruine boterham met kaas, doe een paar dunne plakjes appel op je beschuitje met appelstroop en je bent al lekker bezig. Geen tijd voor ontbijt? Maak een fruit- of groentensmoothie en je bent klaar.

3. Doe een groentelunch

Maak eens een maaltijdsalade (bijvoorbeeld een kropje sla, kerstomaatjes, wat reepjes avocado, blokjes kaas, scheutje olijfolie en wat balsamicoazijn erover), maak een grote pan groentesoep (de rest kan in porties in de vriezer), beleg die pizza met extra plakjes tomaat voor je ‘m de oven inschuift. 

4. Knabbel je snacks

Lekkere trek? Neem een tussendoortje van Moeder Natuur en niet van de snackbar of de snoepautomaat. Een banaan, een appel, een mandarijn, een kiwi, reepjes komkommer of wortel met een smakelijk dipsausje. Je trek is snel gestild en met een beetje mazzel verlies je nog een kilootje of wat ook.

5. Hou het makkelijk

Zet de fruitschaal in het zicht zodat je vanzelf ‘oh ja’ denkt als je er langsloopt. Plak groenten- en fruitmagneetjes op de koelkastdeur. Neem een soepje of een slaatje vooraf bij het avondeten, en een fruithapje toe. Koop ruim in: dat is niet alleen voordeliger, je maakt er dan ook vanzelf meer van klaar. Koester je favorieten: als je iets heel lekker vindt, eet het dan gerust elke dag. Tot je er weer genoeg van hebt natuurlijk. Dan wordt het tijd voor variatie.

Tip: zo dus!

In het inspiratie-kookboek Puur Natuur Groente geeft voedingsdeskundige Monique van der Vloed veel gezonde tips. Haar passie voor gezond én lekker deelt ze met haar 28.000 Facebook-volgers en nu ook in een kleurrijk kookboek vol recepten en tips. Want Monique eet zelf, met gemak, twee kilo groente per dag. Zonder moeite. Daar moeten we het fijne van weten!

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet