fbpx

Droge voeten? Smeer ze in met overrijpe bananen!

droge voeten

Droge voeten, daar wil je graag van af! Ze jeuken, doen pijn en zijn ook niet heel mooi om naar te kijken. Gelukkig is de kwaal goed te behandelen met huis- tuin- en keukenmiddelen, soms uit onverwachte hoek!

Lees ook:
De banaan als superfood

Oorzaken van droge voeten

Droge voeten kunnen door verschillende factoren ontstaan, de ene onschuldiger dan de ander. Zo zorgen verkeerde schoenen soms voor wrijving en overmatig zweten. Het vocht wordt dan uit de huid getrokken met uitdroging als resultaat. Ook het gebruik van zeep of bodylotions met chemische stoffen kan droge voeten in de hand werken, net als te warm douche of baden en zwemmen.

Minder onschuldige oorzaken zien ziektebeelden waarvan droge voeten een gevolg zijn van de ziekte. Hierbij valt te denken aan diabetes, eczeem of andere huidaandoeningen of bijvoorbeeld een schildklieraandoening.

Niet ernstig

Gelukkig zijn droge voeten als kwaal niet ernstig, het is alleen ontzettend vervelend. Niets is immers zo lastig als jeuk of pijn hebben op plekken waar je niet altijd kunt krabben. Na verloop van tijd kunnen droge voeten bovendien leiden tot wat grotere complicaties, doordat de kloven bijvoorbeeld toenemen waardoor lopen te pijnlijk is. Heb je last van droge voeten? Behandel ze dus meteen!

droge voeten

Het behandelen van droge voeten is gelukkig geen hogere wiskunde. Je kunt zelf al een start maken met onderstaande tips:

Tips bij droge voeten:

  • Scrub de voeten om de dode huidcellen te verwijderen en vet ze daarna goed in met een vochtinbrengende crème.
  • Drink veel water zodat het vochtgehalte in je lichaam verhoogd wordt.
  • Gebruik een paar keer per week een hydraterende (vochtinbrengende) crème voor je voeten.
  • Draag goede schoenen die ventileren en de voet ondersteunen. Wissel dagelijks van schoenen.
  • Gebruik zeep met een hoog glycerolgehalte
  • Smeer de voeten regelmatig in met vaseline voor het naar bed gaan en trek daaroverheen katoenen sokken aan. Zo trekt het goed in.
  • Neem regelmatig een voetenbad met Dode zee zout en een lekkere olie. Smeer ze daarna in met vochtinbrengende crème.
  • Overrijpe bananen die niet meer te eten zijn? Maak er een prakje van en breng deze pasta aan op je voeten. Laat twintig minuten intrekken en was met water af. Banaan geneest droge en gebarsten voeten. Daarna vet je de huid in met een plantaardige olie.

Helpen bovenstaande tips niet om van de droge voeten af te komen of is er een verband met een ander ziektebeeld? Ga dan even langs de huisarts.

Lees ook:
10 tips tegen koude voeten