fbpx

Haaruitval: oorzaken en mogelijke oplossingen

haaruitval

Wist je dat ieder mens gemiddeld 100 haren per dag verliest? En dat dat helemaal niet erg is, aangezien er net zo veel nieuwe haren per dag bij komen? Wanneer er een langere periode beduidend meer dan die c.a. 100 haren per dag uitvallen is er sprake van haaruitval. Hoe ontstaat haaruitval en wat kun je eraan doen? Blijtijds zocht uit.

Lees ook:
Grijs haar? Misschien heb je te veel stress

Haaruitval: een veel voorkomend probleem

Haaruitval komt voor bij zowel mannen als vrouwen en kan een hele vervelende aandoening zijn, zeker wanneer er steeds meer hoofdhuid in zicht komt. Dit kan onzekerheid en ontevredenheid over het uiterlijk met zich meebrengen, los van de vraag of het zorgelijk is of niet. Haaruitval kan namelijk verschillende oorzaken hebben, waarvan de één onschuldiger is dan de ander.

Oorzaken haaruitval

Alopecia Androgenetica

Of in eenvoudige taal: erfelijke haaruitval. Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt veroorzaakt door afbraak van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). De groeifase van een haar wordt verkleind en uiteindelijk sterft een wortelzakje af waardoor er geen haartje meer kan groeien. Dit leidt op langer termijn tot kleinere en dunnere haren en uiteindelijk kaalheid of dunne plekken. Een dermatoloog kan eenvoudig vaststellen of er sprake is van deze veel voorkomende vorm.

Haarziekten

Er zijn meerdere soorten haarziekten die uitval kunnen veroorzaken en die soms van tijdelijke aard zijn. Veel voorkomende haarziekten zijn Alopecia areata, Alopecia diffusa, Tractie alopecia en Trichotillomanie. Aan deze haarziekten liggen vaak andere ziektebeelden ten grondslag, zoals ontstekingen, auto-immuunziekte of schildklierproblemen. Ook hiervoor geldt dat het door een arts moet worden vastgesteld.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze haaruitval veroorzaken. Dit staat vaak vermeld in de bijsluiter en is lang niet altijd van toepassing. Het gaat in deze gevallen meestal om een tijdelijke vorm van diffuus haaruitval. Dit betekent dat de hele haarbos wat dunner wordt. Medijcijnen waarvan deze bijwerking bekend is zijn antidepressiva, de anticonceptiepil, chemotherapie, betablokkers en diverse antibiotica.

Stress

Stress kan leiden tot extra haaruitval, vaak ook van tijdelijke aard. De enige remedie hiertegen is de oorzaak, stress, aan te pakken. Een arts kan de oorzaak van haaruitval vaststellen en eventueel helpen met de aanpak van stress gerelateerde problemen.

haaruitval 2

Behandeling van kanker


Wanneer iemand met kanker wordt behandeld met bestraling en/of chemotherapie is haaruitval een veelvoorkomend bijverschijnsel. Haren die door bestraling zijn uitgeval groeien vaak wel terug, hoewel dat even kan duren. Ook de vorm en structuur van het haar kan heel anders zijn.

Ijzer tekort


Als het lichaam niet voldoende ijzer binnenkrijgt kan haaruitval een gevolg zijn, evenals broze nagels. Als ijzertekort de oorzaak van haaruitval is, is de haaruitval meestal diffuus. Een arts kan dit door middel van bloedonderzoek vaststellen en een behandeling kan bestaan uit medicatie of ijzerrijke voeding.

Trage schildklier

Een tekort aan het schildklierhormoon beinvloedt meerdere lichaamsfuncties, waaronder haargroei. Een langdurig traagwerkende schildklier heeft haarverlies tot gevolg in sommige gevallen. De waarden van de schildklier kunnen door middel van medicatie of in sommige gevallen een dieet weer op orde komen. Vaak herstelt de haargroei zichzelf dan.

Behandelingen

De behandeling van haaruitval is in grote mate afhankelijk van de oorzaak. Veel van bovengenoemde oorzaken zijn van tijdelijke aard. Is dat echter niet het geval, dan zijn er gelukkig nog andere opties om de haargroei te bevorderen. Denk aan haargroeimiddel, haartransplantatie en micro haar pigmentatie. Op de website van de Nederlandse Haarstichting is hierover veel informatie te lezen.

Lees ook:
No poo: nooit meer shampoo gebruiken, een goed idee of niet?