fbpx

No poo, nooit meer shampoo gebruiken: goed idee?

shampoo no poo

Het klinkt voor velen ongelooflijk: nooit meer je haar wassen met shampoo. Maar wist je dat er inmiddels heel wat mensen zijn die de no poo-methode toepassen? Inderdaad: je haar wassen zónder shampoo, maar met water. De reden voor veel mensen? Ze willen af van het vettige haar. Leuke bijkomstigheid: het kan je haar een enorme volumeboost geven!

Lees ook:
Grijs haar opleuken: dat doe je zo

De voordelen op een rij

Nagenoeg iedereen in Nederland is opgegroeid met shampoo. De één wast zijn haar er eens per week mee, de ander om de dag en sommigen zelfs elke dag. Het gebruik ervan is voor iedereen anders, maar een algemeen gegeven is dat vaak je haar wassen met shampoo, je haar sneller vet maakt. De reden voor veel mensen om het niet meer te gebruiken, is dan ook dat ze van hun vette coupe af willen. Voorgoed. Maar er kunnen meer argumenten zijn: geen shampoo meer gebruiken betekent dat je milieuvriendelijker te werk gaat, je bespaart geld, je gebruikt geen chemicaliën meer en je haar wordt gezonder. Klinkt eigenlijk best goed, toch?

De no poo methode

Toch moet je over de no poo-methode vooraf goed nadenken: stoppen met shampoo doe je niet zomaar. Sterker nog: de overgangsfase is voor sommige mensen een drama. Je haar moet namelijk wennen aan het ontbreken van shampoo, dat voor korte tijd het vet uit je haar haalt. Het kan dus zo zijn dat je een paar dagen met een (soms extreem) vette coupe de deur uit moet. Voor de een duurt deze fase twee weken, maar bij anderen kan het ook vele malen langer duren. 

Zij gingen je voor en wassen tegenwoordig hun haar zonder shampoo

Renske Wessels (39) gebruikt nu ruim een jaar geen shampoo. Wassen doet ze met water. Het resultaat? Een vollere bos krullen, die voorheen nagenoeg verdwenen waren. En haar haar geeft geen signaal meer dat het gewassen moet worden. Renske: “Toen ik mijn haar nog met shampoo waste, moest ik het echt élke dag wassen. Het werd zo snel vet. Het was wel even doorbijten; die vette periode is niet leuk. Maar ik ben blij dat ik de switch heb gemaakt en wil niet meer terug naar toen.”

Zie hier haar resultaat. Op de eerste foto gebruikte ze nog shampoo, de tweede foto laat zien hoe haar haar nu is:

shampoo
shampoo

Marieke van Osch wast sinds 2017 haar krullen niet meer met shampoo.

“De zwart-witfoto is van een aantal jaar terug. Ik waste toen met shampoo en borstelde mijn haar elke dag. Vaak in een staart of knot omdat het erg statisch en dun was. Sinds 2017 gebruik ik geen shampoo meer, maar één keer in de week een conditioner of een masker en haarproducten om geen pluizenbol te krijgen. Mijn haar is gezonder, bijna nooit meer vet. Ik heb alleen van de stress van werk en kids sinds de corona-periode nu wel last van haaruitval en het is doffer. Maar ik denk dat dat zelfs haarbreuk was geweest als ik nog wel met shampoo had gewassen. Ik heb het idee dat vooral de siliconen de boosdoeners zijn in vele shampoos. Voor mij nooit meer anders.”

no-poo-nooit-meer-shampoo-resultaat-4
no-poo-nooit-meer-shampoo-resultaat-4

Lees ook:
5 x tips tegen statisch haar: zo kom je er vanaf